måndag 19 augusti 2013

Kampen mot generna.

Arvet spelar roll. Är du deprimerad, schizofren eller har bipolär sjukdom (manodepressivitet) är sannolikheten stor att du har det i generna. Du kan också föra det vidare. Ingen av ovanstående sjukdomar är något trevligt, sjukdomar är ju i och för sig sällan det, varken för den drabbade eller familjen.

medicinbloggen.se
Jag har haft elever med föräldrar som lidit av ovanstående och det är inget kul att försöka trösta ett barn där föräldern glömt hämta dem då de är inne i fel fas. Igen. I perioder är det bra och det lyser igenom väldigt tydligt på barnen vilken period det är hemma. Efter den sista forskningen tror de att de i framtiden kan utveckla bättre mediciner vilket är bra men jag tänker på ett annat sätt.

Forskningen visade var "felet" satt. De kunde se var i DNA-strängen som det fanns avvikelser vilket för mig innebär att det till slut bör att helt enkelt byta ut eller plocka bort delen där felet finns. Jag vet att detta ämne är väldigt tabu för många men jag har inga problem med varken genmodifierade grödor eller att det i framtiden skulle kunna gå att fixa till eventuella fel i ett embryo.
När vi drog igång med hela provrörshistorien var jag mäkta irriterad över att Sverige förbjuder tester på embryon. Det är förbjudet att testa embryon på grund av att det inte räknas som etiskt och att det skulle vara fel att plocka ut och fixa så att det bara blev elitmänniskor.
Jag var inte intresserad av att veta någon specifik detalj utan endast om det var friskt och på grund av det var jag i kontakt med kliniker både i Spanien, Tyskland och USA. Då vi i denna veva inte längre kunde åka utomlands blev det aldrig så men möjligheten finns inom räckhåll för den som vill.
Som jag såg det var det ett sätt att slippa ta bort det om det i vecka arton visade sig vara något fel. Det om något ser jag som mindre etiskt.

Jag hoppas för alla de som är drabbade att de nya medicinerna ska finnas på marknaden snabbast möjligt.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/depression-beslaktat-med-schizofreni