torsdag 1 augusti 2013

Generationsproblem med ny teknik

Jag anser mig vara en rätt opartisk människa. Jag dömer ingen ohörd och försöker, även om det inte alltid är lätt, att bilda min egen uppfattning om andra människor. Jag känner inte Carl Bildt mer än till den person jag möter och säger hej till på våra riksmöten. Jag har ingen personlig relation till honom men har sedan jag såg honom på tv för väldigt många år sedan beundrat honom. Mannen bryr sig absolut ingenting om vad någon annan tycker eller tänker om honom och det är inte lätt i den värld jag upplever vi har runt oss.

Jag såg honom på tv för många år sedan när datorer fortfarande var en nyhet och han körde "pekfingervalsen". Han skrev enbart med sina pekfingrar. Jag är ingen expert och använder inte alla fingrarna men betydligt fler än bara två. Det borde ha gått långsamt men det gjorde det inte.
Nu är det hålligång runt honom på grund av Twitter.
Min gissning är att många av de som kritiserar honom inte vet vad twitter är eller använder det inte. Jag ser absolut inget fel i att öppet stå för det man skriver, samtidigt som hela världen kan se det. Kan det bli ärligare politik än så?
För oss vanliga dödliga borde det bästa egentligen vara att alla politiker gjorde likadant.
Jag kan se att det är ett problem för Ryssland med sina inskränkta lagar att Sveriges utrikesminister skriver vad han tycker så att alla kan se det, men jag ser det som ett perfekt sätt att visa att han står med ryggen rak. Han står för vad han tycker. Fler borde göra så.
sverigesradio.se

Tyvärr, av egen erfarenhet, är det många i vårt land som har problem med den nya tekniken. Många av dem är födda så de upplevde när teven kom in i de svenska hemmen. Ofta hör jag ojanden över ipads, datorer och telefoner. De anser den som har något av detta uppe under en föreläsning som ohyfsade, otrevliga och de anser att den som dessutom tittar på prylen framför sig visar totalt ointresse. Jag tänker precis tvärtom men det är min generation.
Jag vet att detta är redskap som hjälper många. Att sitta uppkopplad till facebook eller twitter under ett möte kan vara ett sätt att få ut föreläsningen för den stora massan. Jag antecknar alltid på alla möten. Helt ärligt är det för att jag är så hopplöst tankspridd att det är det enda sättet att helt fokusera vad jag gör. Lyssna och skriv. Detta gör att jag minns det bättre och jag har dessutom anteckningarna sparade inför framtiden. Den äldre generationen verkar många gånger tro att den yngre bara använder detta till trams men tror de att den som sitter med en penna och ett papper antecknar allt de säger?
Papperna med små streck, färglagda bokstäver eller små blommor var många förr. Nu går det så snabbt att skriva att det inte hinns med något annat.

Carl Bildt är i detta ett föredöme. Fler borde göra som honom och vara öppna med allt de skriver. Jag anser att de som är emot denna teknik är bakåtsträvande och bör tänka om. Tekniken i framtiden lär inte backa så det är bara att tänka om och ge järnet för att lära sig det nya som kommer.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/egyptens-ambassador-om-twitterbraket-med-bildt_8383742.svd