tisdag 13 augusti 2013

SSUs konferens

Ett ungdomsparti är alltid ett ungdomsparti och de behövs oavsett vilket politiskt ungdomsparti det är. Många förslag ska tas med en nypa salt för det tillhör att de ska komma med idéer som ska sticka ut och provocera lite. De flesta hinner slipa bort de hårdaste kanterna tills de kommer in i sitt moderparti. Vissa saker är dock inte alltid så genomtänkta som jag ser det.
Ssu har haft sin konferens och den avslutades igår.

Ett av förslagen de hade var att det skulle bli obligatorisk förskola från tre års ålder. Detta går totalt rakt emot hur jag tänker. Enligt mig skaffar man barn för att man vill ha dem och det viktigaste de behöver, det enda de behöver sina första år, är föräldrarna. Att tvinga in alla treåringar i förskolan vore i mina ögon katastrof. Det är ett kollektivt tänkande om att alla behöver samma. Det finns de barn som har det bättre på förskolan än i hemmet, tyvärr, och de ska vara där men barn behöver främst sin familj. Det finns tillräckligt många barn redan nu som spenderar mer eller lika mycket tid på förskolan som i hemmet. Jag anser att barnen inte har det bättre på förskolan av många anledningar. Barngrupperna är för stora och det är främst barn som hörs och är väldigt rörliga som kommer fram. De lite tystare hamnar för lätt i skymundan trots att varje barn ska bli sett. Det är ingen som gör det med vilje utan det är de stora grupperna som skapar detta problem.
Många föräldrar har en tro att barnen missar något om de inte är på förskolan och detta undergräver ssu med sådana här förslag. Barnen missar inget som inte de kan göra med sin familj.

På radion för några månader sedan var det ett program som handlade om barn och det var två psykologer som höll i det. De var överens om att det var alla föräldrars dåliga samvete om att de lämnade barnen för mycket på förskolan som hade skapat tänkandet att barnen var där för sitt eget bästa. De som sedan inte lämnade sina barn får motstå massiv kritik för att de missunnar sina barn saker.

Jag har de sista åren jobbat mindre än halvtid av en anledning. Barnen. Jag vill inte lämna bort dem för mycket för de är små en så kort tid och växer ändå upp. Jag anser att de får sin grundtrygghet hos oss och vill att de ska vara på förskolan så lite som möjligt. Ssu menar med ett sådant här förslag att det är bättre för barnet att uppfostras i ett kollektiv än av föräldrarna. Jag undrar hur många av dem som står bakom detta förslag som har barn och erfarenhet av denna värld. Det går som skrivet tvärt emot mina tankar om barnets bästa.
Det är dock ett ungdomsparti och det får man inte glömma.

http://www.ssu.se/kongress2013