måndag 5 augusti 2013

Minknäringens vara eller inte vara.

Jag kommer från Listerlandet i Blekinge och här har vi ett av Sveriges minktätaste områden. Det är förmodligen ingen stor fråga för de flesta men då denna näring är en av de större i Sölvesborg måste jag framhålla hur oerhört viktig den är för oss. Minknäringen sysselsätter många personer och med tanke på det läge Sverige befinner sig i rent arbetsmarknadsmässigt kan man inte ta bort eller förbjuda en näring. Skulle vi skifta färg till en
rödgrön röra efter nästa val är det slutet för den svenska minknäringen.

De flesta argument jag hör om minknäringen är att det är synd om minkarna. Det är djurplågeri. De vill simma och behöver leksaker. Då vi har (haft) minkfarmare i släkten känner jag mig relativt insatt i frågan och jag tror att detta är den fråga jag krigat mest för genom åren.
Visst, det kanske är synd om minkarna men var ska man dra gränsen?
Vilka djur ska man få låsa in för sin egen persons nöje?
expressen.se
De svenska minkarna är domesticerade sedan femtio generationer. Det betyder att de har bott i bur under så många generationer att de inte vet något annat. De som släpper ut minkarna för att vara "snälla" mot dem förstör därför. Minkarna vet inte hur de ska klara sig och dödar utöver det alla smådjur i sin väg. Under årens lopp har det sprungit minkar här med jämna mellanrum och senast förra veckan fick grannarna hämta hem en bur för att fånga minken som sprang på deras tomt. Det fungerar inte att ha dessa djur ute när det finns barn i närheten.

Jag tror att det som stör de som har problem med detta är avundsjuka då det går väldigt bra för farmarna. En minkpäls är inget billigt och det stör förmodligen att det är en onödig lyxvara som produceras. Päls är naturligt. Jag ser hellre att människor använder det än plast av olika slag. Ett förbud i Sverige stoppar inte näringen utan flyttar den bara utomlands. Sverige har en bra djurhållning och jag ser hellre att minkarna bor här och får bra liv än att de flyttas utanför landsgränsen för att vissa människor inte tål att det finns här. Tänk på djurets bästa. Det är ju det ni påstår att ni gör men faktum är att Kina inte bryr sig om det. Minkarna har det betydligt bättre i här.

Faktum är att ett djur som inte trivs, som inte mår bra, får ingen fin päls. En fågel som inte trivs plockar sig. Det ligger i minkfarmarens intresse att djuren ska må bra för att generera en fin päls. Utöver detta så är det i mina ögon helt omöjligt att gå in och peta i en näring. Jag tycker det är bra med politik men tycker att det inte ska petas för mycket i saker. Om politiken skulle gå in och förbjuda allt som några inte tycker är bra skulle det inte finnas några yrken eller jobb kvar till slut.
Så länge det finns en efterfrågan på produkten kommer näringen finnas kvar på jorden och om någon har stora problem med det får de protestera och jobba för att ingen längre skulle vilja köpa en kofta.

Jag kommer aldrig att rösta för en nedläggning eller ett ytterligare försvårande av minknäringen.