torsdag 8 augusti 2013

Medias roll i vårdskandalerna

Ett äldreboende i Huddinge har misskött sig. En man har hållits inlåst i en skrubb med endast en madrass i. Äldreboendet drivs av det privata företaget Aleris.

Jag tycker det är fruktansvärt det som har hänt. Den som jobbar inom vården, oavsett inom vilken sorts vård det är, ska trivas med andra människor. Det låter kanske banalt men jag har själv jobbat inom yrket och vet att de som jobbar där precis som inom alla andra yrken blir trötta på sitt jobb ibland. Skillnaden när man arbetar med andra levande varelser är att man måste ha en spärr som säger stopp när det går till att förstöra eller vara stygg mot patienten. Den som jobbar inom vården ska ha ett leende över till alla och orka med sitt jobb för hur stressigt det än blir så är det aldrig någonsin patientens fel. Vården är till för patienterna. Patienterna är inte till för vården.
De två meningarna är det tyvärr många som inte förstår.
tjorn.se


Så till medias bild av detta. För något år sedan var det en stor skandal med vårdföretaget Carema. Det privata vårdföretaget Carema och media frossade i allt runt det som hänt. Alla tidningar och nyheter hade det uppe i omgångar och inom politiken kom det mycket gliringar.
Jag försvarar verkligen inte de som gör fel och bryr mig inte ett dugg vilka de som gör fel är. Det intressanta tycker jag dock är vinklingen som jag upplever som fel. Carema är privat och blev totalt nerskrivet. Tror verkligen inte människor att detta händer på kommunala äldreboenden eller inom alla olika landstings regi?

Om vi säger att det finns tio privata vårdföretag för äldreboenden tror jag det finns minst det dubbla antalet kommunala. Rent statistiskt skulle det alltså hända dubbelt så mycket på de kommunala och min gissning är att det också är så men media väljer att inte uppmärksamma det på samma sätt.
Av någon anledning anses det fult att ett företag är privat och jag förstår inte det.
Så länge vården är den bästa möjliga för patienten bryr jag mig in om vem som håller i den.
Min erfarenhet är att de privata alternativ som finns oftare är bättre. Så har det varit i de situationer jag fått välja mellan privat eller i landstingets regi.
Jag kan ha fel men tror det inte. Jag förstår inte varför media väljer att vinkla in sig mer på de skandaler som sker på ålderdomshem i privat regi än de som sker i kommunala. Skulle det vara någon rättvisa borde de få lika mycket negativ uppmärksamhet.
Misskötsel av våra äldre är aldrig någonsin ok oavsett vilken aktören är.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/hon-vittnar-om-vanvarden
http://www.aleris.se/
http://norrkoping.lny.se/vardskandal-pa-aldreboende-67608/