fredag 2 augusti 2013

Samma skola för alla?

Jag blir konfys. Jag hade hört talas om laestadianism men hade aldrig kunnat förklara varken vad det står för eller vad de tycker. Tydligen har nu Skolverket blivit överkörda. Tre flickor i Pajala slipper dans i skolan då det strider mot deras tro. De tillhör laestadianerna.
Jag fick läsa på lite om det och det är tydligen så att inte bara dans är fel enligt de som tror på detta. Även preventivmedel är det liksom film och musik. I Sverige där alla ska anses lika mycket värda får inte deras kvinnor visa huvudet under bönestunderna utan måste täcka över sig.

Mina vibbar går till serien The Legacy som gick i mitten på nittiotalet. I ett avsnitt hamnade rollkaraktärerna tvåhundra år bak i tiden mitt inne i en väldigt religiös by. Det var samma visa där. Det är i mina öron "stenåldern". Konservativt och bakåtsträvande.
Varför i hela världen ska dessa barn slippa dansa?
common.wikimedia.org
Jag håller helt och hållet med Skolverket om detta och ser inte varför kammarrätten har gjort den bedömning vi har. Svensk skola ska vara lika för alla oavsett vilken tro eller kultur du har.
Alla är medvetna om att dessa tre flickor inte dör av att vara med på skoldansen. Med tanke på att de inte heller får lyssna på musik eller se på tv tror jag de har väldigt svårt för att vara med i den andra undervisningen med. Var ska undantagsgränsen gå?
Alla barn ska gå i en likvärdig skola.

I en diskussion för ett tag sedan var det en person som tyckte att det skulle bli 18-årsgräns och "körkort" för att få vara med i en religion, en viss tro. Det kanske inte hade varit så fel?
Är det detta dessa barn vill? Eller föräldrarna vill ha det såhär?

Om det nu börjar tummas på vad Skolverket bestämt om detta för denna religion, var går då gränsen? Kan jag påstå mig tillhöra en religion för att slippa någonting? Är det ok för alla religioner att göra undantag från vad skolverket tycker?
Enligt svensk skola bör inte dessa elever godkännas i ämnet idrott och hälsa för där ingår dans.
Alla får självklart tycka, tänka och tro vad de vill men vi ska alla ändå följa samma lagar och regler samt ha samma rättigheter och skyldigheter.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slipper-dans-av-religiosa-skal_8386340.svd
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A6stadianism