torsdag 22 augusti 2013

Hijabupproret.

Ta på dig en hijab och stöd våldet mot kvinnor i slöja. Slöjan är för mig ett sätt att förtrycka och i ett samhälle där alla respekterade varandra skulle vem som helst kunna gå naken genom staden utan att riskera att bli överfallen.

Våld är aldrig bra och aldrig rätt. Jag vet inte om detta har hänt eller inte för jag var inte där men om vi säger att det har hänt så lider jag med denna kvinnan oerhört mycket för det är fruktansvärt att hon kommer vara rädd för att gå ut i framtiden. I landet Sverige där alla är lika mycket värda.
Eller hur?
Spelar det någon roll varför någon blir misshandlad?
Det är människor som misshandlas dagligen. För några år sedan misshandlades en tjej i "min" stad Kristianstad så svårt att hennes liv hängde på en skör tråd. Det var hennes före detta pojkvän som gjorde det och hon överlevde men blir aldrig återställd. Han förstörde hennes liv. Kvinnomisshandel är betydligt vanligare än många tror. Det är inget man berättar om för man skäms. Det är sådant som händer alla andra men aldrig dig själv.

Vi har yttrandefrihet i vårt land. Det är ok att tycka vad man vill inom allt och man behöver inte älska slöjan men jag anser att det bara är att acceptera att det finns de som har det och då hoppas på att de har det för att de vill. I Sverige är det ok att tycka som man vill.
Nima Gholam Ali Pour är en före detta socialdemokrat. Jag har länkat hans blogg och vet att både det och artikeln nedan är provocerande för de som inte tycker så. Jag länkar dem för att påvisa detta med misshandel. Artikeln längst ner, den är några år, handlar om en nynazist som blev misshandlad för sina åsikter. Jag minns inga demonstrationer mot våldet då. Är alla människor lika mycket värda?
Det verkar inte så oavsett vad jag tycker.

Nima skriver att slöjan är ett sätt att förtrycka kvinnan. Det må vara jag som är korkad men jag förstår inte varför man ska dölja sig. Det plockar väck identiteten på en person. Den som skulle beskriva mig skulle med all sannolikhet säga att jag är smal och att jag har långt ljust hår. Om jag hade burit slöja av någon sort, hur skulle jag då bli förklarad?
Jag är jag och ingen annan. Jag vill bli förklarad som den jag är med både för och nackdelar.

Jag tog inte på mig någon slöja för att sympatisera med denna kvinna. Det har inget med henne att göra för jag tycker allt våld är onödigt. Jag rakade inte heller huvudet när nazisten blev misshandlad. I en av alla rättegångar jag satt för några år sedan var det en man som blivit grovt misshandlad av sin tjej. Alla hans tänder i främre delen av käken var utslagna. Jag gjorde inget för att sympatisera mot mansvåldet. Jag gjorde heller inget för att demonstrera i Fossmofallet. Det enda jag skulle kunna tänka mig att gå en demonstration mot är det våld som många barn får uppleva i sina hem. För barn som far illa. Jag behöver inte säga något för en grupp av kvinnor eller män för jag tycker det är lika fruktansvärt oavsett vem det är som blir misshandlad.

Jag anser att de som tog på sig en slöja visar att de inte står för alla människors lika värde då de enbart gör något för detta tillfälle. När någon annan utan slöja blir misshandlad har de inte gjort något. Hade jag tagit på mig en slöja hade jag också varit tvungen att visa alla andra som blir misshandlade att jag även sympatiserar med dem genom att hitta på något som media frossar i.
Våld är hemskt oavsett vem det är som blir utsatt och jag känner lika mycket för dem alla.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=5620151
http://nimatown.blogspot.se/?m=1
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/nazist-blev-misshandlad-4707880-default.aspx