torsdag 29 augusti 2013

Lundsbergs vara eller inte vara.

Att bränna någon med ett strykjärn är verkligen inte ok. Så får ingen person gör mot någon annan oavsett om det handlar om en nollning. När jag började plugga ansåg jag från början att kåren inte var något för mig så istället för att leka lekar, festa och bli nollad jobbade jag på kvällarna och helgerna. Det var mitt val. Jag vet inte hur det fungerar på Lundsberg men att det som hänt, har hänt, är sjukt. Jag var inte där så jag vet inte och ingen är dömd men om vi antar att det är så. Jag har dock väldigt svårt att se att Kristianstad Högskola hade fått stänga om två elever blivit brända av ett strykjärn under en nollning.

Det röda blocket i Sverige har sedan vi tog makten 2006 haft väldigt svårt att förstå skillnaden mellan en friskola och en privat skola. Jag har nog förklarat skillnaden ett hundratal gånger när jag varit ute och kampanjat på olika skolor. Sverige har tre privata skolor som följer läroplanen: Lundsberg, Grenna och Sigtuna. Dessa skolor har en avgift och bestämmer själv vilka som ska gå där.
aftonbladet.se
Det är här "problemet" ligger som jag ser det.
Det är främst människor med mycket pengar som kan välja dessa skolor och minns jag rätt ligger avgiften på runt 50 000 kronor/terminen. Det kan vara fel. Jag har inga problem med att det finns människor som kan välja dessa skolorna. Inte det minsta. Jag är dock rätt säker på att många har det. Varför inte?
Avundsjuka Sverige med sin jantelag. Varför skulle någon få gå på ett fint internat när inte alla kan?

Jag vet inte vad Skolverket har sett eller kommit fram till men jag anser det fruktansvärt fel att straffa tvåhundra elever, en hel skola, för att några gjort hemska övertramp.
Det första jag tänkte på var Carema och andra privata vårdgivare i Sverige. Carema misskötte sig och media ställde till världens liv. Precis som om det aldrig hänt tidigare i kommunal regi. Det säger sig själv att det begås fel och misstag även när vården/skolan inte är privat men det är inte lika intressant.
Skulle då en "vanlig" skola stängas för att något sådant här hänt?
Min enkla gissning är; Nej.

Att skolan har en kultur är mycket möjligt. Det är lätt hänt och sker på många skolor. Jag har en vän som har gått där men som slutade och började en vanlig skola då detta inte var något för denne. Det är dock upp till den personen och ingen annan. Kulturer på skolor skulle jag vilja påstå är vanligt. Även inom vården. Kultur inom en skola kan vara när du som vikarie går in i lärarrummet och blir hänvisad ner till "vikariehörnet" då det är där vikarier ska befinna sig. De får inte beblandas med vanliga lärare. Det är en slags kultur. En annan kultur kan vara att alltid hänga inne på rasten och aldrig gå ut. Det finns olika former överallt.
Skulle denna händelse på en vanlig skola fått denna uppmärksamhet?

"Gå till det förflutna endast om du ska använda det som grund".
Domenico Estrado

Jag förstår att det finns privata skolor. Jag förstår att det finns barn med kända föräldrar som har svårigheter att gå i en vanlig skola. Kaka söker maka. Anledningen att min vän gick på Lundsberg var för att få det i betyget. Ett bra betyg därifrån är värt mycket. Jag försvarar inte vad som hänt eller de som gjort detta men låt dem ta sitt straff och inte alla andra elever som har skött sig. Det vänstra blocket jublar förmodligen över att valfriheten nu blir lite mer inskränkt.

http://www.lundsbergsskola.se/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5629984