söndag 25 augusti 2013

Föräldraengagemanget i skolan!

Jag håller inte med om exakt allt men punkterna nedan är från Aftonbladet och jag skriver under på dem direkt. Hade föräldrar engagerat sig mer i vad deras barn gör och presterar hade det sett annorlunda ut i skolan. Jag är långt ifrån den lärare med mest erfarenhet eller den som jobbat längst men det behövs inte. Under de år jag har jobbat är detta väldigt tydligt och det finns inte en skola där en elev, som kanske inte är den duktigaste, finns där resonemanget hos lärarna går att "det är inga problem/det löser sig, för vi har en bra dialog med föräldrarna och de hjälper henne/honom".

Det rör sig inte bara om hur IQ en elev faktiskt har utan stödet hemifrån betyder minst lika mycket. Jag har sett elever med en otroligt hög kapacitet som valt att inte lägga ner någon energi alls i skolan för de har inte fått den uppmuntran de har behövt hemma. Tvärtom är det också elever som jag skrev ovan. Föräldrarna engagerar sig för fullt för att barnen ska klara sig så bra det bara går i skolan och när man har de första proven i en ny klass händer det med jämna mellanrum att jag blivit förvånad. Eleven som har väldigt lätt för sig har helt enkelt inte engagerat sig att läsa på och får dålig poäng medan den som inte har så lätt för sig sätter alla rätt. Det är rätt talande.


Bilden ovan är för mig väldigt talande. Det är så mycket lättare att skylla skolan för problemen än att se till att sin egen insats inte är den bästa. Förslagen som kommer om en läxfri skolan ser jag som ett led i vänsterns tänk att vi ska skaffa barn, institutionalisera dem och låta samhället uppfostra dem. Föräldrarna ska vara någon sorts avelsdjur som bara ska göra sin plikt emot samhället och föröka sig.
Läs tipsen nedan, ta in dem och genomför dem så kommer barnen lyckas i skolan.
  • Prata mycket med barnen. Läs för barnen och uppmuntra dem att läsa själva. Då får de ett rikt ordförråd som betyder mycket för deras framgång i skolan.
  • Ställ tydliga krav och ha höga förväntningar. Hur våra barn lyckas både i skolan och i livet beror mer på att de anstränger sig och gör sitt bästa än på deras begåvning. Även om begåvningen inte är oväsentlig.
  • Stärk ditt barns självkänsla och självförtroende. Uppmuntra alla framsteg, i synnerhet om du har barn med skolsvårigheter. Med en bra självkänsla och ett gott självförtroende ger de inte upp lika lätt när de misslyckas.
  • Tala ofta med dina barn om hur viktigt det är att de lyckas i skolan. Att barn till välutbildade föräldrar får bättre betyg beror till stor del på att de har en mer positiv attityd till utbildning.
  • Ha en tydlig struktur på dagen. Med bestämda tider för när ni ska äta, när det är dags att göra läxor, när det är tid för lek och avkoppling och när det är dags att lägga sig. Sätt gränser för tiden vid datorn och mobilen.
  • Hur bra vi presterar beror på hur mycket vi tränar. Se därför till att barnen gör sina läxor. Hjälp dem om det behövs. Barn med inlärningssvårigheter som gör sina läxor lyckas lika bra som normalbegåvade barn som aldrig gör sina läxor.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/skola/article17316516.ab