måndag 31 mars 2014

Kvalificierat hittepå för det "dåliga samvetet" - Earth Hour

Varenda lampa är tänd som brukar vara det. Earth Hour är i mina ögon något några har satt ihop för att människor har dåligt samvete att de har det för bra. När tak över huvudet och mat varje dag är naturligt måste man skämmas för att man inte bor i slummen i ett fattigt u-land.
De tackar säkerligen alla som släckte ner lite lampor en timme, en dag på ett år.

Nu var jag inte hemma, men hade jag varit det hade jag tänt några extra lampor. Jag tittar med jämna mellanrum ut över Hällevik där jag bor och förundras över varför det är så mörkt. Året är 2014. Då alla lampor i hela huset är energisparlampor står de på dygnet runt. Jag avskyr den trista känslan av att komma hem till ett mörkt hus eller vakna på natten i ett kompakt mörker.
Jag har inte en uns dåligt samvete för våra tända lampor.
Vi bor på landet, har miljöbil och lever så miljövänligt det går.
Att släcka ner lamporna för en timme är i mina ögon hyckleri från människor som annars mer än gärna utnyttjar de fördelar vi har.
Känns det bra om du tar bussen?
Du cyklar kanske?
Har du tänkt på vad ditt arbete innebär?
Använder ni ström?

Det är ren fakta att året är 2014 och att vi behöver ström. Massor av det.

tyreso.se
Industrierna vi många gånger lever för måset ha detta vilket många led senare gynnar de länder som inte har det så bra.
Vad är då bäst?
Att vi släcker ner en timme för några makthavare, som om de hört talas om det, inte bryr sig?
Eller att vi forskar mer på hur vi tar omhand och får ut bästa möjliga energi ur den bästa källan vi har, kärnkraften?

"WWF Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme. Släckningen är en politisk symbolhandling som skickar en viktig signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar. Stort tack till alla som deltog i Earth Hour och släckte för en ljusare framtid!" //WWF

Hundratals miljoner människor släcker sina lampor för makthavarna. Jag ber om ursäkt, men har ni märkt hur intresserade de har blivit de andra åren? Makthavarna har verkligen tänkt: "OJ! Se så många människor som släckt sina lampor denna timme, vi får nog tänka lite på klimatet." Jag skulle inte tro det. Får just du bättre samvete av att släcka denna timme?
Du får gärna ha det men det har samma effekt som när en förälder blåser bort det onda på ett barn. Barnet tror det hjälper och mår bättre. Att du får lite bättre samvete löser inga klimatproblem alls för även om du inte märkt det, så bryr sig inga makthavare om det.

Igår var det sedan allsvensk premiär och många tusentals människor i hela Sverige samlas under de starkt upplysta planerna för att se detta. Isen hålls stora delar av året kall i hockeyarenorna. Vi har gatulamporna tända på nätterna för att slippa mörkret. Så släcker vi en timme?
Hyckleri.

Vill du tänka på klimatet? Gör då allt du själv kan göra!
Det viktigaste du kan göra är att inte tro på de som utger sig för att vara miljön och dina barnbarns förkämpe, miljöpartiet. Deras medlemmar borde flytta till ett av de länder de så gärna eftertraktar. Istället flyttar de till större städer och röstar på de gröna av den anledning att det ska hjälpa deras samvete lite. Ett parti som skrämmer mig med den inställning de har till skola, företagande och miljön. Tanken att vi som bor på landet ska straffas för att stadsborna ska få ännu fler (det är ju verkligen för få nu) valmöjligheter inom kollektivtrafiken. Jag hoppas verkligen att alla dessa människor lever som de lär även om jag har väldigt svårt att tro det.

"Vi måste fokusera på andra frågor än sådana här låtsasfrågor. Det här är bara ett utryck för att vi har dåligt samvete." Christer Gunnarsson, professor i ekonomisk historia vid Lunds Universitet.

Christer, jag kunde inte sagt det bättre själv.
Helt oförståeligt att inte media har fattat det utan istället gör en så stor sak av det hela.
För mig är det inget annat än hyckleri att släcka lamporna en timme om året precis som om alla stearinljus som tänds för att mysa till det denna stund skulle vara mycket bättre.
Dubbelmoral.

Formuläret underst är något av det mest löliga jag varit med om men det är förmodligen så att de inte tror att deras anhängare är läskunniga och kan skriva själv så de har fyllt i allt för att du inte ska skriva fel.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5822462
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-earth-hour-for-att-paverka_3414780.svd
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2014
http://emiliepilthammar.blogspot.se/2013/03/earth-hour-2013.html
http://signby.me/front_end/paragraphs.php