fredag 4 juli 2014

Bättre men inte bra.

9 år och gift?
Det ska inte kunna ske i Sverige längre och lagen skärptes i onsdags. Skyddet för barn och unga stärks och det kommer inte längre vara lagligt att godkänna ett sådant äktenskap som skett i ett annat land. Ingen ska längre få dispens för sådana här saker.
Kanon!
Jag är dock skeptiskt till att det inte blir noll tolerans. Jag inser att det ändå kommer bli fruktansvärt svårt att få igenom något men jag tycker inte ens det bör finnas en chans till det.

Tvångsgifte tillhör inte svensk kultur och är förbjudet men ändå frågar ingen vad som står på när en femtonåring kommer in och är gravid. Det är tabu att ens ifrågasätta någons religion men när religionen går emot den svenska lagen?
Det är förbjudet att ifrågasätta någons kulturella arv och tänk.
Men om det är olagligt i Sverige?
Och ändå görs här?
svt.se
Vår rädsla för att ifrågasätta en annan kultur och därmed bli kallade för rasister gör att massvis med flickor lever under hot. Flickor som lever under hotet om att giftas bort. De lever i skräck i ett land de inte känner till.
Den svenska lagen är så felaktigt skriven och så läst av paragrafryttare att ett ord som "bör" istället för "skall" gör att tjänstemännen inte ens får fråga de tonåriga flickor som kommer till vårt land om de är bortgifta. Märkligt. Jag hoppas verkligen att det blir bättre för dessa flickors skull! Allt för barnets bästa?
Boken Barnbrudar av Tina Thunander är en bok alla borde läsa för den tar upp precis hur Sverige fungerar i dessa sammanhang och det är hon som bland annat tar upp den miss som är beskriven ovan. Ett ord kan spela en så stor skillnad.

När dessa flickor söker vård och inte kan det svenska språket, tolkar maken eller dennes släktingar. Låter det rätt?
Filmen om Waris Dirie, En blomma i Afrikas öken, visar verkligen hur fel det kan bli om fel person tolkar och då är det inte ens en släkting eller närstående till henne som gör det. Med detta menar jag scenen då hon är på sjukhuset och de tar in en läkare som är landsman för att kommunikationen ska bli bättre och han berättar vilken sjuk människa hon är som lägger upp sig. Har du inte sett filmen så gör det! Fruktansvärd film som verkligen sätter detta med könsstympning på kartan.

Nu kommer det bli lite lättare hoppas jag!
Barn är för mig barn oavsett var de är födda och för mig är det pedofili att gifta sig med ett. För varje normal människa bör det vara en självklarhet att man inte gifter sig med ett barn.
Jag hade ett inlägg om detta för några veckor sedan efter att en socialdemokrat hade en insändare om detta och jag höll med henne till punkt och pricka.
(http://emiliepilthammar.blogspot.se/2014/06/ok-att-ha-sex-med-en-nioaring.html)

Jag tycker det är jättebra med denna lagändring och hoppas verkligen att den hjälper några!
Jag hade dock även helst sett att Sverige som land tog ett större avstånd till detta i andra länder.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nepals-barnslavar-organiserar-sig_8975854.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/starkt-skydd-mot-tvangs-och-barnaktenskap