onsdag 9 juli 2014

En tredje pappamånad.

Som man kan du tvingas att ta ut en tredje pappamånad.
Jag säger absolut nej till detta.
Varför?
Jo, jag anser att varje familj vet bäst själv hur de ska fördela sina föräldradagar.
kuriren.nu
För mig är det helt absurt att politiken, oavsett vilka det är som lägger förslagen, ska försöka tvinga fram någon krystad demokrati mellan könen. Förhoppningsvis är det så att barnet är önskat och längtat efter och att föräldrarna då lever ihop på något sätt. Allt har skett i samförstånd.
Låt då föräldrarna själv välja hur dagarna ska delas för är de tillräckligt kompetenta att skaffa barn bör de kunna dela upp dagarna på ett bra sätt mellan sig.
Är föräldrarna skilda?
Ja, kan de inte komma överens så dela dagarna på mitten eller, vilket jag anser vara bäst, se till vilket som är bäst för barnen. Väljer den ene föräldern att inte ta ut sina dagar utan lämnar bort barnen hos vänner eller släkt, kanske det är bättre för barnen att vara hos sin mamma istället.
Eller tvärtom.
Deras bästa ska alltid sättas i första rummet.

Att det nu skulle kämpas för en mer "jämställd" uppdelning av föräldradagarna är för mig dumt och inget jag någonsin skulle vilja. Min röst kommer aldrig gå till att inskränka föräldrarnas makt över sina liv för att någon statistik ska se bra ut.
Ingen som funderar över att det finns en anledning till att det mest är mammor som tar ut sina dagar? Mammorna kanske vill vara hemma betydligt mer än papporna?
Ekonomin tillåter inte att pappan går hem.
Det spelar ingen roll.
Familjens rätt att välja hur de vill göra måste vara viktigare än allt annat och för mig hade det varit helt ok att ta bort de pappadagar som finns idag. Sluta kalla det pappa/mamma-dagar och säg bara föräldradagar. Låt sedan föräldrarna bestämma över sina liv.

För övrigt tycker jag att de nya reglerna för uttaget av föräldradagarna är idiotiskt. Om vi som familj får 480 dagar, varför i hela världen ska det finnas en begränsning på något håll?
Gränsen för barn går vid arton år så lösningen på allt är för mig:
Ge föräldrarna 480 dagar för varje barn. Ta ut dem hur ni vill, av vem ni vill eller spara dem fram tills barnet är vuxet om ni vill. Jag kan inte se varför någon ska lägga sig i.
Jag tror på den enskilde individens rätt att bestämma över sina egna beslut och sitt eget liv.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5906337