söndag 13 juli 2014

Valkompassens frågor..

Enkel fråga, enkelt svar.
Valkompassen ska vara till för att den som vill veta vilket parti de "tillhör" ska få lättare att hitta det. En bra tanke! Vidare är det så att alla vi som har en hög plats på riksdagslistan, i alla partier, får svara på frågor för att ni som väljare ska ha lätt för att se vilken kandidat ni har mest gemensamt med.

Jag som riksdagskandidat har alltså fått 45 frågor där jag kan välja att svar på en skala från "Mycket bra förslag" till "Mycket dåligt förslag".
Den som vill kan motivera dem.
Det är förmodligen politikern i mig som gör att jag tycker att vissa av frågorna är märkliga, direkt flummiga eller omöjliga att ge ett enkelt bra svar på.
En fråga som "Tycker du kärnkraften ska byggas ut?", den är enkel att svara på. Antingen blir det ett JA eller ett NEJ. "Frågorna" är nu istället påståenden.

Ett av påstående är "Alla gymnasieprogram ska leda till högskolebehörighet".
Den tycker jag är enkel att svara på för jag tycker att det borde vara en självklarhet för alla, att alla människor inte är stöpta i samma form och därför kanske inte vill läsa vidare.

Kristianstadsbladet.se

"Stödet till vindkraften ska tas bort" är även den för mig enkel för jag anser att det som är bra och fungerar, bär sig själv.

Konfys blir jag dock när ett påstående är:
Satsa på ett mångkulturellt Sverige.
"Mångkultur" är ett ord som det absolut inte får sägas något dåligt om i Sverige, helst ska man inte ifrågasätta det heller och då gäller det invandringen som i folkmun står för mångkulturen.
För mig är det en självklarhet att alla ska få tycka, tänka och tro vad de vill men vad menar de med mångkultur i detta sammanhang?
För mig innebär detta många saker och att svara på det enkelt är svårt.
Vi har religionsfrihet och det är självklart. Mångkultur innebär för mig olika maträtter, musik och religiöst tänk. Med tanke på de nya lagarna i Irak, om att pedofilbrott är ok om du först gifter dig med barnet, ingår det?
Eller det ska vara mångkultur inom svensk lag?
Menar de mångkultur i den bemärkelse att alla ska leva sida vid sida med sin egen tro som i Kanada? Eller de menar mångkultur på det sätt att alla de olika kulturerna ska blandas?
Jag är positiv till musiken och ny mat, nya intryck och att diskutera hur olika vi alla tänker och tycker om olika saker. Jag vill dock inte bli påtvingad någonting jag inte vill och för mig står svensk lag över allt, utan undantag.
Jag tänker inte tvinga någon att älska köttbullar, Timbuktu eller hinduismen.
Jag vill dock inte bli påtvingad någon annan religion, någon mat jag inte vill äta eller musik jag inte är intresserad av. Jag ska ge allt en chans, men jag vill ha kvar mitt eget.
Jag är svensk, ja. Jag är dock inte intresserad av svensk kultur i den bemärkelse att jag måste berätta för barnen varför vi firar jul, midsommar, påsk.. men vi gör det för det hör till. Halloween har jag aldrig fastnat för men hinduiskt nyår är ok. Här firar vi jul två gånger om året, har kräftskiva i februari och jag skulle utan hämningar kunnat fira midsommar i november. Det är inte så viktigt.
När jag är i Spanien är jag med och firar deras traditioner enbart för att jag vill ta seden dit jag kommer. Satsa på ett mångkulturellt Sverige?
Ja, jag älskar ny mat, ny musik och nytt tänk men jag vill fortfarande ha kvar det som finns i Sverige. Jag vill kunna fira skolavslutningar, sjunga psalmer och äta smörgåsbord. Sida vid sida med samma rättigheter och skyldigheter, ja, men inte på ett påtvingande sätt.

Konfys blir jag också när jag får påståendet:
Satsa på ett Sverige där kristna värden får större inflytande över politiken.
Frågetecken...?
Vilka kristna värden?
Jag lever i ett kristet land, jajamen. Men vilka kristna värden ska in i politiken?
Vi har ett land som är anpassat efter kristendomen. Vi har jul
lov och påsklov på grund av religionen men vilka kristna värden?
Helgdagarna bygger på vår tro.
De kristna värdena om mannen och kvinnan som det enda rätta?
Absolut nej, alla är för mig lika och vem man älskar är inte upp till mig att bestämma.
Att arbeta för att förbjuda preventivmedel? Nej.
Exakt vilka kristna värden är det som ska få större inflytande i politiken?
Menar de om jag är intresserad av det nya kristna värdepartiet eller det är bara en skum fråga som inte ska ges något vettigt svar?
Är det en undermening i påståendet som säger att jag är emot andra religioner om jag tycker att detta är mycket bra.. eller tvärtom? Någon baktanke?

Jag anser inte politik och religion höra ihop och även om Sverige är kristet, är det få strikta utövare av detta. Jag tycker dock att skolavslutningar ska vara i kyrkan för tron sitter inte i vilken byggnad du befinner dig i men för mig är det betydligt mysigare att ha avslutningen i kyrkan istället för en idrottshall. Det ska vara ok att sjunga psalmer för det är en del av det arv vi har och gissningsvis är det sällsynt att barnen och ungdomarna hör det någon annanstans, utanför kyrkan.
Jag är däremot inte emot att vi även sjunger andra sånger.

Den som fyller i dessa påståenden är dessutom väldigt medvetna om vad som anses "rätt" att svara enligt normerna. Jag tror dock inte att val vinns av att följa en mall och att svara vad man tror är rätt utan det ska vara efter vad man själv känner och tycker.
Jag älskar alla människor oavsett vad de tror, tänker eller röstar på för det är inte upp till mig att avgöra vad som är "rätt" utan det är den stora massan som gör det.
Jag hade varit tacksam om frågorna hade varit lätta att svara på genom att inte innehålla ord som kan vändas efter den riktning den som läser det väljer att se.

http://www.svt.se/nyheter/val2014/guide/kompass/svt/