måndag 21 juli 2014

Sportens baksida?

Musik eller sport?
Självklart behöver man inte ställa dessa saker mot varandra men många gånger blir det så. För mig finns bara musik och sport är något fruktansvärt onödigt som till stora delar ställer till det för många. Ungdomsidrotten är bra för många då det kan vara ett alternativ till betydligt sämre saker men när denna nyhet kom härom dagen blev jag inte förvånad.
Två tioåriga flickor har blivit anklagade för att vara pojkar under en handbollsturnering i Åhus.
Tränarna har ifrågasatt dem men det jag tycker är värst, är det faktum att föräldrar på läktarna har blivit högljudda om att det var blandade lag.

Äpplet faller inte långt från trädet sägs det och de föräldrar som kan prata illa om, klanka ner eller ifrågasätta någons kön enbart på ett utseende, tror de att deras barn kommer agera annorlunda?
Tror de att deras barn någonsin kommer se på sin omgivning utan att vara fördömande?
När det dessutom är så att vuxna människor ifrågasätter barn.
För mig är det en väldigt hemsk skillnad på detta.
Vuxna som ifrågasätter vuxna är ok, även tvärtom, att barn ifrågasätter vuxna, men att vuxna människor beter sig så illa får inte hända.

Det som kommer upp i mitt huvud är böcker jag läst som yngre. De handlade om Franz. Franz är tanig och blond med krulligt hår. Då han inte är så gammal tar alla honom för en flicka och i någon av böckerna tar han av sina kläder för att bevisa att han är en pojk.
Är det vad som krävs för att man inte ska bli anklagad för att vara något man inte är inom sporten?

Om du spelar musik, bedöms du efter hur mycket du kan men du blir aldrig bortplockad. Du blir upplockad till en högre orkester den dag du anses så duktig men du blir aldrig bortplockad eller nerflyttad. Alla får vara med inom musiken. Alla.
Om du är tjej eller kille spelar ingen roll och precis du får vara vem du vill.

Jag hoppas, men har svårt att se en kommande skillnad, att de föräldrar som har ett väldigt dåligt beteende runt ungdomsidrotten (och även annars) skärper sig när de ser detta.
Sköt dig själv och skit i andra, det är ett rätt vettigt ordspråk.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5915758
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/gothia-cup-ledare-anhallen-for-knivattack