tisdag 29 juli 2014

Tystnadskulturen, ett problem för könsstympning.

I över trettio år har det varit förbjudet att könsstympa i Sverige, trots det händer det än.
Lagen skärptes precis innan millenieskiftet men trots det sker detta fruktansvärda brott.

www.sofeminine.co.uk
Som tonåring läste jag boken En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie och sedan dess har jag varit medveten om detta. Regeringen har nu tillsatt en utredning för att se hur många flickor det rör sig om i Sverige då det nu kommit fram att exempelvis både Iran och Irak utför detta på sina barn med. Runt hälften av alla flickor från dessa länder är könsstympade.
Tystnadskulturen kan för mig delas upp i två delar. Den första för att flickorna som utsatts för detta väldigt sällan är medvetna om att det är olagligt i Sverige och dessutom väldigt farligt. Det andra är alla andra boende här som inte vågar ta upp detta då det handlar om en religion som utför detta i kulturen eller religionens tecken. Vi vågar inte diskutera detta trots att FN jobbar mot det. Allt i rädsla för att kallas för främlingsfientliga vilket är det alla kallas som kritiserar något med invandringen. Vi är dessutom väldigt dåliga på att informera de som kommer till Sverige om de regler vi har.

De flesta länder som könsstympar är muslimska men det finns även kristna grupper som gör det och trots att forskare har ägnat år åt att hitta en förklaring finns det ingen men säkert är, att det från början inte handlade om en religiös handling då det varken finns i koranen eller bibeln.
Där står dock det motsatta, att Gud gör allting perfekt och att det inte ska ändras.

Filmen om Waris Diries liv borde ses av alla då den tar upp det fruktansvärda hon utsattes för, och som så många flickor utsätts för än idag. På vissa ställen görs det ett "riktigt" medicinskt ingrepp i steril miljö men att tillåta detta är som att trampa på de flickor som utsätts. Det är upp till varje enskild individ, kvinna som man, att bestämma över sin egen kropp och de regler som gäller i Sverige bör upprepas in i de som flyttar hits huvuden.
Som jag ser det skulle det även kunna vara så att föräldrarna till dessa flickor gjordes ansvariga. Skulle det upptäckas att deras dotter är könsstympad, borde föräldrarna få böter och fängelse oavsett när det gjordes. Vem ska annars ansvara för att de har förstört delar av dotterns liv?

http://www.svt.se/nyheter/sverige/konsstympning-utbrett
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnlig_k%C3%B6nsstympning