onsdag 16 juli 2014

Svalövs protester mot Migrationsverkets asylboenden.

Röstånga i Svalövs kommun har nu fått veta av Migrationsverket att de utöver de 200 asylsökande de redan tar emot, nu ska få ett boende till med lika många. Beskedet kom en vecka innan det ska genomföras.
Samtliga partier i kommunen har nu skrivit under ett papper till Migrationsverket att det inte fungerar att göra som de gör nu. Samhället Röstånga går från att ha varit 800 invånare till 1200 på några veckor och partierna menar att det är omöjligt för dem att ordna skola och vård till alla de som behöver det när de inte får någon framförhållning.
Är då samtliga politiker i Svalöv främlingsfientliga?
Nej.
Som jag ser det borde det vara sunt förnuft att det är omöjligt för kommunen att ordna alla åtaganden de är tvingade till med en veckas framförhållning.

Detta är en väldigt infekterad fråga och de sista veckorna har det hörts nyheter om Sölvesborg, Åtvidaberg, Simrishamn och nu sist Svalöv som alla i princip över natten fått veta att det kommer bli ett asylboende med många hundra personer i deras kommun. Hällevik i Sölvesborg skulle få 200 personer men där bor nu 274. Svalöv har fått veta att de knappt ska få 400 personer men följer de samma mönster kommer det bli en bit över 500 personer som kommer.
Hur ska kommunen kunna ordna med tandläkare, vårdpersonal och skolgång för barnen till alla dessa människor inom ett par veckor?
Alla som tänker efter vet att det är omöjligt och nästa tanke blir då.
Vad är viktigast?
Vad är det Migrationsverket vill?

Jag är helt övertygad om att de flesta på alla dessa orter står långt från allt vad främlingsfientlighet är. Självklart finns även de, men de flesta är det inte. Dock är det så att alla som öppnar munnen kommer bli kallade för detta. Varenda en. Att människorna sedan kritiserar hur det går till och inte människorna som kommer, det väljer man att inte se eller höra.

Jag tycker vi ska hjälpa de som flyr ett krig men jag är övertygad om att placera många hundra människor från olika ställen och olika fruktansvärda bakgrunder tillsammans på samma ställe är fel. Jag är helt övertygad om att Östra Göinges metod, innan Brobysjukhuset, är den bästa. De har lägenheter över hela kommunen där de asylsökanden får bo. De klumpas inte ihop utan får en egen lägenhet så de får sköta sig själv och deras ledord är integration. Jag tror på den modellen men inte migrationsverkets jätteboenden. Hur lätt kan det vara att komma in i samhället när du placeras i en klump vid sidan av det?

FNs barnkonvention säger att det är barnet som ska stå främst. Barnets bästa ska gå före allt. Hur kan det vara barnets bästa att placeras i en kommun som har fått så dålig framförhållning att det är omöjligt att fixa skola, tand och sjukvård för dem?

Jag tycker det är inhumant att göra som i artiklarna nedan, inte bara för de som flytt kriget utan för kommunen. De som kommer är människor som haft en krokig väg hit och de ska sen inte få den hjälp de behöver för att myndigheterna inte klarar av att ha framförhållning.
Har de någonsin det?
I inget av exemplen ovan har de haft det.
Människorna som kommer hit är oftast vuxna och har tagit sig hit men de är i ett helt nytt land där de inte förstår språket. Det minsta man kan begära av migrationsverket är då att de ska hjälpa dem med de vanligaste skyldigheterna, och rättigheterna, för att lättare komma in i samhället och integreras. För att de ska kunna komma in i samhället krävs självklart även att samhället vet om att det kommer människor så de kan förbereda för det med personal på exempelvis vårdcentraler och i skolan.

Fram för Östra Göinges modell av integration och det minsta man kan begära av Migrationsverket bör vara att de ska ha en så pass lång framförhållning att samhället hinner med så att mottagandet blir det bästa möjliga.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5913305
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5913626
http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article1963627/Aberg-star-fast-om-asylboende.html