onsdag 23 juli 2014

Marks kommun, beviset på att barnets bästa inte gäller.

Turerna kring de familjehemsplacerade barnen i Marks kommun kan inte ha undgått många. Två barn flyttades från sitt familjehem. Jag är inte insatt i den frågan och vet inte hur eller varför. Barnen togs dock bort därifrån över natten, utan att ha fått vänja sig vid ett nytt ställe.
Barnen hade då bott två år i detta hem. Två år.
Vad är barnets bästa?
Socialen i Marks kommun hade kommit fram till att den biologiska mamman inte klarade av att ha sina barn och placerade dem. Det är precis så jag tycker att kommunerna ska gå in och göra, för barnets bästa. Som jag minns det tyckte sedan socialen att detta familjehem gjorde sig obekväma genom att starta en blogg om hur socialen arbetade och det blev för mycket.

Vi som familjehem har ständigt detta exempel, Marks kommun, i bakhuvudet och detta fall är en av de stora anledningar till att jag vill till riksdagen. Jag vill dit för att ändra den text som säger att det biologiska blodet alltid är det bästa för uppenbarligen är det inte så med tanke på hur många barn det finns i Sverige som är placerade. Jag vill även dit för att ge familjehemmen den rätt som borde vara självklar, de ska kunna överklaga ett beslut innan barnen flyttas såvida de inte är i direkt fara.
Idag gör reglerna gällande att socialen har all makt och familjehemmet kan inte göra någonting.
De har en hel mängd med skyldigheter, men inga rättigheter.
Karlskoga.se
Alla instanser kan alltid skylla på "barnets bästa" men min syn på det hela är att det oftast används när det passar dem och annars gör de som de vill vilket Marks kommun är ett praktexempel på.

Saken är den att om familjehemmet av någon anledning är obekvämt, kan de utan förvarning som i Marks kommun, få barnen hämtade. En anledning går att hitta på för ärendet kommer inte gå längre. Alla ansvariga inom denna kommun döms nu för att de har gjort fel och det är för alla placerade barn i Sverige, samt alla familjehem en stor glädje att det äntligen har blivit så!

FNs barnkonvention och det bästa för barnet bör alltid vara det främsta. Vissa familjehem är inte bra och då ska inte barnen vara där. Det bör dock vara så att kommuner och privata bolag då samarbetar mer för idag är det som om de olika ställena talar olika språk.
Det är fullt möjligt för ett familjehem som av någon anledning inte anses duga i en kommun, att ansöka i en annan eller privat och då få igenom det. För att komma ifrån detta bör det finnas något nationellt register för är det så att ett barn har oturen att stöta på en sådan här familj, ska ingen annan råka ut för dem efteråt.
Barnets bästa?

De barn som lever i familjehem är mer utsatta än andra och det genom saker som gemene man oftast inte tänker på. Det kommer varje vecka saker från människor så att jag reser ragg över hur någon kan tänka så. Familjer kan se så olika ut idag och för mig spelar blodet absolut ingen skillnad. Vi är nu fem personer i vår familj. Trots det var det bara någon vecka sedan en person kom och frågade mig hur det nu kändes att vara fyra. Min övertygelse är att människor inte gör det för att vara elaka men tänk att de barn som är placerade ska få leva med, ursäktar, denna dumhet från människor i hela sitt liv. Gissningsvis har adopterade det likadant. Av någon anledning gör andra skillnad på barn. För mig är alla barn mina barn genom att jag alltid kommer tänka på dem som likar och aldrig kommer göra skillnad mellan dem. Jag som vuxen kan ta denna dumhet men tänk på vad alla dessa barn ska stå ut med. Förhoppningsvis kan familjehemmet bygga dem så starka att de kan stå emot det.

Jag vill till riksdagen för att se till att barnets bästa alltid kommer i främsta rummet och min övertygelse är att det enda sättet att vara insatt i denna problematik, är att själv ha upplevt den på något sätt. Barnets bästa är det viktigaste som finns.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/fosterbarnen