lördag 26 juli 2014

Migrationsverket skapar främlingsfientlighet.

Asylboendet på Hanöhus har skapat många rubriker och när kommunen faktiskt, vilket jag tycker är bra, informerar på sin facebooksida om vilka problem som uppstått blir det en väldigt dålig ton. Jag tycker dock kommunen har rätt som säger att det inte är kommunens ansvar att informera om hur det fungerar i Sverige utan det är Bert Karlssons, alternativt hans företag eller Migrationsverkets.
I mina ögon är det Migrationsverket.

Migrationsverket uttryckte sig väldigt skeptiskt i lokaltidningen förra veckan angående att de ofta fick skulden från många olika instanser när det blev ett asylboende. De påstod att kommunen ofta visste mer än de gav sken av och att de gjorde vad de kunde.
Nu tänker jag lägga in min tanke om det hela.

Jag anser att det är Migrationsverket som står för mycket av den främlingsfientlighet som kommer runt exempelvis asylboendet på Hanöhus här i Hällevik. I andra hand kommer alla de som vägrar ta i någon fråga och som kallar alla som har den minsta kritik för rasister eller främlingsfientliga.
Ni som gör det, NI ser till att människor inte vågar säga någonting.

metro.se
NI dömer folk, vägrar lyssna på andra åsikter än de ni redan bestämt er för är rätt och ni hämmar debatten. NI skapar främlingsfientligheten genom att inte tillåta öppenheten som behövs för att förebygga misstänksamheten som kan finnas mot nya saker.

Anledningen till att jag anser att Migrationsverket bär ansvaret är det faktum att människor kommer till Sverige från många olika länder. Det är män, kvinnor och barn. Vissa har en gedigen utbildning medan andra inte kan en bokstav. De har alla olika bakgrund och olika upplevelser bakom sig. De som kommer till Malmö idag, sätts på en buss i morgon. De skickas till ett asylboende där de alla trycks ihop utan hänsyn till någonting. Jag tycker att det minsta de kunde göra när det kommer människor hit, är att upplysa dem om vilka skyldigheter, även rättigheter, de har när de kommer hit.
Alla som har rest mycket vet att förutsättningarna i länder är väldigt olika och det som många gånger anses vara en självklarhet för oss, är inte det för alla andra.
Migrationsverket bör informera dem alla om:
  • I Sverige är alla lika. Män, kvinnor och barn.
  • Här är det ett brott att aga barn och har varit det under många år.
  • Svenskar är pedantiska gällande miljön och skräp ska slängas i soptunnor.
  • Vill du röka är det ok på anvisade platser. Aldrig inomhus.
  • I Sverige står vi i kö i affären och att gå före orsakar irritation och åsikter.
  • Vi prutar bara på större affärer, såsom hus och bil.
  • Det är inte ok att gå in på privata tomter.
  • Saker som ligger på någons mark är inte allmän egendom.
  • När vi har behov, använder vi toaletter.
Om nu Migrationsverket inte anser att de hinner detta har de all rätt att skriva in detta i avtalet med den som håller i asylboendet. I Hanöhus fall skulle det alltså vara fullt möjligt att lägga detta ansvar på Bert Karlssons företag om de hade haft det med i sin upphandling.
Punkterna ovan är för de flesta boende här självklara och likaså för många av de som kommer. Dock inte alla. Om alla de som kom blev informerade om detta och annat viktigt direkt, hade de fått en ärlig chans att försöka passa in och få en början till integration omedelbart.

Som det fungerar idag tycker jag är en katastrof. Vi vill ha en fungerande integration och vi borde då redan vid deras ankomst anteckna vilka som har en i Sverige fungerande utbildning och sätta dem i arbete med en gång. Svenskan kunde lärts på arbetsplatsen med stöd av Sfi. Min övertygelse är att det hade varit det bästa för alla.

Jag anser att vårt system många gånger är väldigt stelbent. Jag har en vän som blev tvingad att gå Sfi under den tid som ansågs när man flyttade till Sverige. Denne flyttade visserligen till Sverige men hade en svensk förälder och talade flytande svenska. Systemet var dock så stelt att denne var tvungen att gå hela kursen. Varför?
De som nu anländer till Sverige ska gå Sfi.
Hur lätt kan det vara för de lärare som arbetar där att ge alla en bra utbildning när spannet mellan de som kommer är gigantiskt? Vissa är analfabeter medan andra har utbildningar jämbördiga med våra högskole eller universitetsstudier. Dessa sätts dock i samma klass, vuxna som barn.

Det mest humana vi kan göra är att sluta titta på dem som offer. De är vuxna människor som har tagit sig hit, fullt kapabla att arbeta och följa de lagar vi har i Sverige. De måste dock, från första dagen här, få veta hur det fungerar för annars gör vi dem till de offer de hade varit om de stannade i sitt hemland. Vi måste ge dessa människor chansen att försöka passa in men som det ser ut idag får de den aldrig. Jag hoppas att Migrationsverket vaknar.