torsdag 30 januari 2020

När okunskap och idioti får råda.

Världen är på väg in i en skrämmande tid där människor som är verklighetsfrånvända och som helt slutat tro på aktuell forskning och sunt förnuft, plötsligt styr resten av världen och oss.
Vissa har ju visserligen röstat på dem men jag betvivlar att dessa väljare ser vikten av vad som händer. Grundkunskapen i all form av naturkunskap är nämligen precis denna:
Ingenting försvinner. Allt omvandlas.
De huvudsakliga floderna som sprider plast i världshaven.
Allt som finns nu, fanns även på dinosauriernas tid men i en annan form.
Jag har funnits tidigare men kan ha varit både ett träd, en mask eller någons avföring.
ALLT omvandlas. INGET försvinner.
Med denna grundläggande tanke i sinnet så ska man ta sig en funderare över beslutet som togs igår i Sveriges riksdag. Det bestämdes nämligen att du och jag, vanliga människor som tyvärr lever, förpestar jorden och dessutom måste äta, nu ska betala tre kronor extra för varje plastpåse.
Likt tänket med kärnkraften på åttiotalet så tror man nu att straff och stopp är rätt väg att gå.
En vanlig plastpåse kommer kosta cirka sex kronor.

Anledningen till att detta genomförs nu, är den totala panik som kommer via EU. All engångsplast ska förbjudas för att det har hittats för mycket plast i våra hav!
Djuren äter plasten och dör!
Nästa smarta sak som evolutionen har skapat: Smartast överlever.
Inte nog med att allting omvandlas, så även plastpåsarna, så överlever den som är smartast. Det betyder kanske att vissa fisksorter minskar i mängd medan andra frodas.
Självklart är det inte bra att fiskar har plast i magen men.. hur många tror att den där plastkassen i fiskens mage kom från ICA eller Konsum i någon svensk stad?
Kartan visar de stora bovarna i plastligan.

Den tyska miljörörelsen, som uppenbarligen inte tänker som den svenska, gav ett uppdrag för att få fram varifrån all plast i haven kommer. Vi kan ju känna oss helt lugna.
90% av allt plast i världshaven kommer från tio länder.
Sverige är inte ett av dem.
Inte något lans i Europa faktiskt.
Samtliga ligger i Asien och Afrika och kan härledas till vissa floder.
Så på grund av att människor i exempelvis Kina, Indonesien, Filippinerna, Thailand och Vietnam inte kan sopsortera, så ska vi i Sverige betala tre kronor till för varje plastkasse som redan kostar tre kronor. Är det verkligen sunt!?
Logiskt?

Det är som att sila mygg och svälja kameler.
Nära skjuter ingen hare.. för gissa vad. De länder som verkligen hade behövt tänka på detta, de har en befolkning som svälter och har väldigt många andra bekymmer.
De bryr sig inte om plasten och jag förstår dem.

Om EU vill göra skillnad och förbättra för haven, då ska de bekämpa fattigdom och brist på skolgång. Inte beskatta oss ännu mer. Det är nämligen så att domedagsprofeterna uppenbarligen inte kan grundregeln i all form av naturkunskap: Allt omvandlas.
Igen.
Slutklämmen i detta är också en tanke.
Vem tjänar på detta beslut?
Det är faktiskt så, även om vissa människor inte vill kännas vid det, att ingen gör något som de förlorar på. Någonstans sitter någon och tjänar väldigt mycket pengar på att dessa beslut har tagits. Pengar styr nämligen oerhört mycket även om det sker i det fördolda.

"Vi" är ett land som styrs av sjuttonåriga fanatiker och människor som är rädda för att gå emot. Rädda för att förlora pengar. Det ska bli intressant att se vad regeringen ska använda de där tre kronorna per kasse till. Det lär ju inte vara en extrapeng till fattigpensionärerna eller de ensamstående.
De kanske behöver ett lönelyft igen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-allt-de-behover-veta-om-plastskatten
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/07/16/allt-mer-plastskrap-i-havet-sa-har-stort-ar-problemet
http://www.pi-news.net/2017/10/90-prozent-des-plastikmuells-im-meer-aus-zehn-fluessen-in-asien-und-afrika/