lördag 29 mars 2014

Färdigmat och att äta ute.

Jag vet att jag har "problem" men jag har haft det så länge jag kan minnas och har ingen aning om var det kommer ifrån från första början. Jag vet dock att det med Gordon Ramseys program inte har blivit bättre. Artiklar som den nederst visar mig bara att jag har rätt.

1177.se
Grunden för allt, tvätta händerna!
Jag har alltid älskat att laga mat och gör det så mycket och ofta jag kan. Jag är upplärd att renlighet är en dygd vilket förmodligen är grunden till att jag alltid vill ha det undanplockat runt mig, speciellt i köket. Jag tycker det är obehagligt med en massa saker på köksbänken och det enda som finns framme här är Sodastreamern. Allergierna har sedan gjort att allt är anpassat efter det. Samma kniv används aldrig till olika saker såvida den inte är noga diskad emellan. Det finns en skärbräda för kött, en för fisk, en för kyckling och en för sallad. Onödigt kanske men är man allergisk mot allt från havet är man så det är lika bra att vara noga. Händerna tvättas innan och efter varje nytt moment.
För mig är detta självklart och allt annat är fel. Tittar jag sedan på min favorit Ramsey så har jag rätt. Det ska hållas fräscht och rent runt den som arbetar i ett kök för att slippa bakterier.


svd.se
Om det alltid hade sett ut så..
 
 
För några år sedan stod jag och läste på barnmatsburkar och upptäckte då att de utan att stå i kylskåp, kunde klara sig ett par år i hyllan. Där bestämde jag mig för att inga barn någonsin skulle behöva äta burkmat här vilket jag står fast vid. Jag gör all mat, även till dem, och ser inget problem med det. De får ju vara med från början och lära sig hur man gör. Jag hade själv aldrig ätit en färdigrätt som kan stå i en hylla i många år och fortfarande vara likadan.

Jag har jobbat inom restaurangbranschen och var då lika noga med att alltid plocka undan allt, att alltid ha allt på sin plats och att alltid tvätta händerna.

Artikeln nedan visar nu på hur vanligt det är med farliga bakterier i salladspåsar. Den som en gång blivit magsjuk på grund av mat gör aldrig om det. För mig är det helt ofattbart att man är så lat att man inte orkar skära sin egen sallad. Hur svårt är det? Hur jobbigt är det och hur lång tid tar det egentligen?
Alla matlagningsprogram som visas pekar dessutom ofta på vilken otroligt dålig hygien många restauranger, och främst då personalen, har. De använder dessutom inte de bästa råvaror som finns och därför backar jag. Visst kan vi äta på snabbmatskedjor, äta ute eller köpa hem pizza ibland för att barnen ska få uppleva det med men jag föredrar att laga all mat från grunden, gärna med barnen, för att veta att den är som den ska.
Jag vill inte bli sjuk.
Jag slås ofta av hur jobbigt mycket anses vara av många och programmen på tv visar hur folk suckar över hur jobbig matlagningssituationen är och att en middag max ska få ta tjugo minuter. I affärerna kan man köpa färdigskivad falukorv. Hmm..  Hallå? Är det jobbigt med familj så skaffa ingen. Matlagning ska i mina ögon få ta tid även om det inte behövs. Inget är värre än man gör det.
Skippa färdigmaten och laga själv!

Tips om du tycker det är jobbigt med idéer är att ladda ner appen: Kokaihop
Där kan du skriva in de ingredienser du har hemma och få upp förslag på rätter du kan göra.
Väldigt bra!

http://www.svt.se/nyheter/sverige/#./farliga-bakterier-i-salladspasar?&_suid=139575029925707896157236080301