söndag 2 mars 2014

Och varför är det hög ungdomsarbetslöshet?

Kräsen kanske?
Betalar mamma eller pappa om du vill ha något?
Du har alltid fått som du vill?
Du kanske inte är så gammal än och du har ingen större erfarenhet av livet för just erfarenhet kommer med åldern gällande det mesta. Eller du tänker inte så?
Självklart ska en nytagen student ha ett chefsjobb någonstans..

Ibland undrar jag om det behövts en bok om hur livet fungerar, vad som bör vara gällande.
Det är hög ungdomsarbetslöshet i Blekinge. Ja. Det är hög arbetslöshet över lag. Ja.
Det finns dock jobb även om de inte är så attraktiva.
Eller i närheten.
maxgustafson.se
När man precis har tagit studenten är man rörlig men jag förstår om alla inte vill flytta. Jag ville det inte och tog därför de extraknäck som fanns utan att gnälla över dem. Det var ju jobb. Faktum är, alla som nu gnäller om att bidraget kanske sänks för studerande, att jag inte fick något i bidrag under de år jag pluggade. Inte något av den enda anledning att jag jobbade för mycket. Jag minns att jag satte mig ner och räknade och kom fram till att om jag slutat jobba 20% av det jag jobbade, hade jag fått bidraget och gått plus minus noll. Hos mig finner ni inget "tycker synd" om på grund av ett par hundra kronor i månaden. Om ändringen blir verklighet hade det för mig inneburit en vinst med väldigt många tusen varje år för att jag dels hade fått jobba ännu mer och dels fått bidraget.

Ungdomsarbetslösheten, ja. Den är inte rolig men jag är positiv till de praktikplatser som finns. Jag tror det finns få saker som kan få någon att må så dåligt som att man inte har en plats att gå till, ett ställe att känna sig behövd på. Någon som undrar var man håller hus om man inte dyker upp. Alla förtjänar den känslan och den får man inte av att gå hemma.

Jag är även fundersam över att så många, trots att de vet läget, inte väljer att läsa direkt. Du vill ut och resa? Klart du ska det! Har du inte jobbat och sparat pengar, alternativt haft föräldrar som ger dig allt, går det inte. Är det så svårt att se?
Det har diskuterats om "glidargenerationen" och det är det jag funderar över, kanske dags att sluta glida och bli vuxen. Lågkonjunkturen håller på att vända och med den politik som förs idag kommer arbetslösheten sjunka de närmsta åren. Med tanke på hur de röda länderna i Europa har det nu borde vi vara glada över Borg och Sveriges regerings syn på hur en ekonomi ska skötas.
Med rätt politik, fortsatt bra politik, kommer det finnas jobb till alla ungdomar som är beredda att arbeta.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/ungdomar-ratade-stadjobb