lördag 8 mars 2014

Kan svensk journalistik vara opartisk!?

Mitt svar är väldigt enkelt. Nej. Helt omöjligt.
Kan någon media vara det?
Njae. Mer eller mindre. Helt opartisk? Nej.

Vems sanning är då den rätta? Rättfärdigar en handling en annan?
För mig gör det inte det.
expressen.se
Jag brukar skriva att jag anser att svensk journalistik och media är vinklade och att en sida oftare lyser igenom än andra. Svenska journalisters åsikter är till stor övervägande del röda och främst gröna vilket för mig är helt skrämmande. Underst finns statistik från SCB. Miljöpartiet är det parti som står längst från sina väljare, men de är överrepresenterade bland svenska journalister. Är det verkligen bra? Partiet som i sitt namn påstår att de har bäst politik inom miljön har till största delen människor boende i storstäderna som röstar på sig. Dåligt samvete på något sätt?

Jag förstår att det inte går att tillsätta något jobb efter vilket politiskt parti man sympatiserar med.. eller? Det ska inte gå i vilket fall. Inte som jag ser det. Lika lite som efter ålder eller kön. Att stora delar av journalistkåren är rödgrön är dock en fara för en opartisk media.

Jag älskar chokladglass över allt annat. Och tomater. Jag kan äta ihjäl mig på detta och hade jag varit en journalist som skulle skriva en artikel om god glass eller goda grönsaker hade dessa med all sannolikhet fått ett eget omnämnande då det är något jag kan referera till. Likadant om jag inte tycker om någonting. Det är inte alltid lätt att vara opartisk oavsett om personen i fråga själv anser sig vara opolitisk syns det ofta i en så liten detalj som klädstilen.

Som jag ser det finns det två yrken där man absolut inte får visa sina politiska sympatier och det är lärare och journalister. Båda dessa yrken har en otrolig makt de kan utöva. Som journalist kan du bli anmäld men det är i princip aldrig någon som blir dömd för något. Konstigt med tanke på att det är deras kollegor, med samma statistik i nacken, som dömer dem. (Jag är ironisk)

Media har i Sverige blivit en makt och jag anser det vara väldigt svårt för alla medborgare att veta vad som stämmer. Det parti som står längst från väljarna har flest sympatier hos journalisterna.. kan det bli något annat än fel?
Sannolikheten att de blir kollade är liten.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Journalist#Svenska_journalisters_partisympatier
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/SD-politikerna-mest-lika-sina-valjare/