tisdag 25 mars 2014

Tredje världskrigets uppmarsch?

"Ryssland" eller "Sovjet" har under min livstid alltid varit något som förknippats med något dåligt. Trots att Sverige systematiskt helst berättar vad hemska koncentrationslägrena och nazismen var för att totalt utestänga Lenin, Stalin och Gulag finns denna stämpel. Jag förskönar verkligen inte någon del av detta utan tycker att de är lika hemska båda två.

Jag tycker alltid att alla och allt ska få en egen chans. Jag försöker att bilda min egen uppfatting om saker och ting innan jag dömer, om jag gör det. Vissa saker är värre än andra.
Putin avanccerar nu in i Ukraina och har tagit en bas.
Jag blir rädd, riktigt rädd.

De har haft en folkomröstning. Ja. Ingen vet hur den gick till.
Jag har försökt sätta mig in i om liknande hade hänt här och inser att det inte är en bra jämförelse då jag förmodligen inte sagt något om Danmark velat ha tillbaka det land de förlorade 1658. Hade Blekinge åter blivit danskt hade jag inte haft några större problem med det.
Är det så dessa delar av Ukraina känner?
Jag vet inte.
Att gå in med militär och sedan inte lyssna på omvärlden är dock ett problem.
Kan de göra såhär mot Ukraina kan de fortsätta om de vill och uppenbart hjälper inte de sanktioner de utsätts för. Vilken del eller vilket land står på tur sen?

svt.se
Nattvakten i Amsterdam som jag varit och sett!
(Då utan Obama i närheten ;) )
Jag har alltid velat ha ett starkt försvar och har varit emot de nedskärningar som gjorts. Jag sökte till lumpen som artonåring även om jag sedan ångrade mig. Jag hade, innan barnen kom in i bilden, varit beredd att åka ut i världen för att hjälpa de som behövde det.
De rödgröna med Miljöpartiet i spetsen (vilket jag anseer det vara då det är de som får igenom vad de vill) vill ha ett ickevåldsförsvar. De har systematiskt plockat ner försvaret och velat försvaga det. Vad säger de nu? De rödgröna som har en del av sig som hyllat kommunismen, vad säger de nu?
Att de i Krim nog inte vet sitt eget bästa? Att Ukraina inte förstår?

När Ryssland hade flyg som flög vid Gotland sa jag inget, det kan ha varit ett misstag. Att ta sig in i Ukraina och Krim-halvön är det inte. Det är ett medvetet val.
Ryssland stängs nu ute från G8-mötet.

Jag är en historienörd och har ärvt intresset. Det har alltid funnits där och jag ser detta som en upptrappning som kommer leda åt helt fel håll. De som enbart lärt sig att Skotten i Sarajevo var startskottet för första världskriget har missat att det innan dess var problem i åtskilliga årtionden och det räcker inte. Skotten var visserligen det avgörande men det som enskild händelse, utan all historia bakom, betyder ingenting.
I mina ögon ser händelserna med Putin i spetsen ut precis som detta. Det innebär kanske inte ett världskrig nu omedelbart, men jag är rädd för att det innan jag inte längre finns kvar här kommer innebära ett tredje världkrig även om jag hoppas på att det inte är så.
Vi kanske tar freden för självklart.

http://www.svt.se/nyheter/#varlden/ryssland-pa-vag-ut-ur-g8?&_suid=139573644280605278733139261724
http://www.svt.se/nyheter/#varlden/bildt-kiev-ar-putins-mal?&_suid=139538867762107941440302997487