måndag 13 juni 2016

Heja Waleed!

Människor flyr Syrien, flyr IS och lämnar mycket bak sig. Detta gör att ingen längre kan bygga upp landet eller försvara det som en gång var. Europa gör smärre saker för att hjälpa till men att bygga upp ett land som fallit är inte lätt när man koncentrerar hjälpen på platser i Europa istället för i det direkta närområdet.

I vardagstal kommer ofta ordet "hjälte" upp. Waleed är för mig en hjälte, till skillnad från de som sparkar på en boll, skjuter en puck eller springer fort. En hjälte är någon som hjälper andra utan en tanke på sig själv. Hjälpen ska dessutom vara betydande.
Att använda sitt eget liv för att ge massvis med barn chansen att ta sig ur det helvete de har hamnat i, det är för mig en sann hjälte. Han ger så många andra chansen till ett rikligt liv!
svt.se

Det jag hade velat se var mer resurser till människor som Waleed. En organisation, som istället för att sko sig på de skänkta pengarna, verkligen hjälpte honom. Jag vet att bland annat UNHCR gör ett bra jobb men som jag ser det borde det alltid gå att göra mer.
Det primära bör vara att ge människor som Waleed de möjligheter de behöver för att besanna de tankar de har om vad som är rätt. Han har känslan men behöver medlen.

Att barn får gå i skola är det viktigaste som finns. En fri skola som lär dem att bli självständiga tänkande individer som sedan kan stå upp för de värden som borde vara självklara för alla människor på jorden; rätten att bilda sin egen uppfattning utan påtryckningar från diktaturer eller religion.

Jag hoppas verkligen att fler människor som Waleed får möjligheten att hjälpa!

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/walid-trotsar-kriget-bygger-upp-skolor-i-syrien