fredag 3 juni 2016

Om..

..jag flyttar till exempelvis Irak. Pratar språket behjälpligt och har en gedigen utbildning men sedan håller stenhårt på att jag vägrar ha på mig en slöja på mitt arbete. Kommer jag att få ett jobb där då?
Min gissning; nej.
Varför? Det är i vissa länder väldigt viktigt att hålla på sitt tänk med rötter i forntiden.

Ghada blir intervjuad. Hon har en hög utbildning som hon dock delar med väldigt många andra i detta land. Hon talar behjälplig svenska precis som den som intervjuar henne. Om hon hade fått ett arbete där kommunikation på svenska hade varit viktigt hade det blivit väldigt klurigt för henne att lösa. På samma sätt ser jag det med att hon har en slöja.
Det må vara jag som inte förstår detta tänk men heltäckande kläder och en slöja betyder för mig förtryck. Förtryck av henne som kvinna och hon har accepterat det. För mig är det ett tecken på att man antingen är svag i sin vilja eller att man helt enkelt inte kan stå upp för sig själv.
Jo, det kunde varit en heltäckande slöja men skillnaderna är för mig inte så stora i sak.
Fadime hade ingen slöja. Inte Pela heller.
De visade att deras värde som människa var viktigare än vilket kön de tillhörde och när de nu bodde i Sverige levde de som vi gör här. Det är också anledningen till att de idag inte lever längre. Männen i deras familjer kunde nämligen inte acceptera det faktum att döttrarna ville tillhöra det västerländska tänket där alla människor är lika mycket värda.
svt.se

Om jag tittar på det ytterligare. Om Ghada hade haft en annan utbildning. Hade jag velat möta någon med heltäckande klädsel och slöja när jag lämnar barnen på dagis?
I skolan?
På vårdcentralen?
På banken?
I affären?
Restaurangbesöket?
Vid en övernattning på ett hotell/camping eller liknande?
Ja, möjligt. Om jag befann mig i ett land där detta var kutymen. Inte i Sverige.
Runt livsmedel eller inom sjukvården borde det vara helt tabu då hygienen för mig är viktigare än någons tro. En kvinna i slöja är i mina ögon förtryckt och om det då skulle vara rasistiskt, då får jag vara det. Jag är då rasist tillsammans med Fadime och Pela.

Som jag ser det; vill Ghada verkligen in på arbetsmarknaden?
Öva upp din svenska ordentligt för efter så många år i Sverige borde den vara mycket bättre. Lär dig att både prata och skriva korrekt på det språk som finns i landet du valt att bosätta dig i. Ta av slöjan och visa upp ditt med all sannolikhet vackra hår. Visa att ingen bestämmer över dig mer än du själv.

"Är det här en kultur eller en manlig struktur?
– Ja, det är en bra fråga men om du tittar på de här samhällena och de här länderna de kommer ifrån så är det klanmentalitet, det är mannen som styr familjerna. Mannen är överhuvudet och kvinnan ska underordna sig sin roll, man ska skyla håret, ansiktet och så vidare. Det här gäller inte i Sverige. Vill man ta av sig slöjan så ska man kunna göra det, utan risk för att mannen ska misshandla en."
Så berättar polisen som lär ut om kvinnors rättigheter på asylboenden.

Är du kvinna så får du i Sverige vara det helt öppet!

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/malmedvetna-ghada-vill-in-pa-arbetsmarknaden
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/det-kan-bli-hatska-diskussioner-om-kvinnors-rattigheter-1