torsdag 9 juni 2016

Medelhavet och Sverige.

Fler och fler drunknar. Det varma vädret gör att människor befinner sig mer i vattnet än annars och tyvärr sker då också fler olyckor. Precis som artikeln bekräftar är de asylkommande människorna en riskzon då de inte förstår att vatten kan farligt trots att det inte finns farliga djur i det.

I höstas berättade nyheterna om att svenskarnas simkunskaper hade sjunkit och jag blev väldigt irriterad. Av någon anledning kan man inte bara säga som det är utan man skriver om det för att inte någon ska känna sig utpekad.
Jag skulle vilja påstå att de allra flesta svenskfödda har alldeles utmärkta simkunskaper då alla här är tvingade att lära sig simma i skolan. Den som inte kan det blir nämligen inte godkänd i idrottskunskap. Det är ett krav att kunna simma.
sydsvenskan.se

Som jag ser det hade få klarat sig, trots godkända simkunskaper, i en storm eller riktigt kallt vatten men de allra flesta hade åtminstone hållit sig flytande på en lugn sjö. Såvida inget hänt eller man hoppas ner i riktigt kallt vatten från en brygga så att kroppen får en chock, klarar de flesta av det.

Tyvärr drunknar fler och fler varje år och självklart är det ett egenansvar att förstå sina begränsningar men samtidigt måste detta vara en viktig del i Migrationsverkets informationsansvar. Vi må inte ha några större, farligare djur i havet men drunkna kan man göra ändå. Dessa människor som nu utsätter sig för livsfara utan att veta om det måste upplysas om vilken fara de utsätter sig för.
Jag har stött på elever som kommit till Sverige och berättat att de kan simma när de det sedan kallar för simning är vad vi i Sverige kallar för hundsim.

Någon måste gå igenom detta med dem och förklara för dem vad som händer när man inte kan simma på riktigt och vad just "på riktigt" innebär. Klarar de inte det ska de få veta vikten av att använda flytväst.
Människor ska inte behöva drunkna när året är 2016.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-oro-infor-badsommaren