torsdag 30 juni 2016

Och de drunknar..

I princip varje dag är det artiklar om drunknade människor eller människor som precis klarat sig undan. I många fall är det medelålders män. Simkunnigheten i Sverige är, enligt mig, extremt hög men de sista åren har detta förändrats på grund av den höga invandring landet har haft.

Svenska Livräddningssällskapet tror att det blir en dyster sommar med många drunknade som är just asylsökande och därför har många projekt införts. Ett av dem är att man ska kunna förhålla sig till vattnet.

Artikeln handlar om ett par män som får en fisk på kroken varvid allihop ställer sig på den ena sidan av båten. Detta resulterar i att båten välter och enbart två av männen kunde simma.
I Sverige ingår det i ämnet idrott att du ska kunna simma en bra bit i vattnet och de flesta skolor har simundervisning i princip varje år. Trots detta är det få som hade klarat att simma ens tio meter i stormigt vatten och jag är inte säker på att jag hade klarat det själv. Få hade dock drunknat tjugo meter från land när vattnet hade varit lugnt då det är i den miljön de flesta lär sig att simma.

Det finns få saker som är så tragiskt som när människor dör och kan det förebyggas ska det klart göras. Svårt är det dock att motbevisa människor som själv tror att de kan något och min uppfattning är många gånger att flera av dessa personer har en övertro på sina egna kunskaper eller en sned syn på att vatten faktiskt är dödligt. Detta trots att många av dem har kommit över Medelhavet och måste ha sett både det ena och det andra.

Jag har hört någonstans att just drunkning ska vara en "bra" död men jag betvivlar det för min övertygelse är att alla egentligen vill leva för annars hade de avslutat detta liv med mening.

"Everybody wants to go to heaven, but nobody wants to die".
Joe Louis

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6448070
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6448070