söndag 15 december 2019

Einár, Greekazo och så vidare..

Mr Cool har en låt som heter Knulla barn. Den finns fortfarande kvar.
Det blev ett totalt ramaskri och han jagades av media.
Texten är uppenbart vinklad för att skapa en debatt kring barns utsatthet men han gavs inte en chans. Texten är grov, ja, men jag förstår syftet. Få skulle godkänna att deras barn lyssnar på detta då den som inte läser texten eller lyssnar ordentligt enbart kommer höra att man ska utsätta barn.
Refrängen går "Vem ska tro på dig, du är ju bara ett litet barn" och enligt mig kan man inte misstolka att det är ett omvänt tänk.
svt.se

Den stora frågan måste vara vart det kritiska tänket tog vägen när exempelvis Einár och Greekazo tar fart in i Sverige. Visserligen väldigt roligt för dem att de har lyckats med vad de vill, men någonstans bör föräldrar reagera.
Texterna beskrivs som gangstarap och sjungs, för mig som är lärare i svenska, på ett fruktansvärt dåligt grammatiskt språk. Det kan man kanske överleva med texterna handlar uteslutande om horor, knark och vapen. Vad man ska göra med horor, använda vapen och vilka droger som är hipp.

Malou tar in Greekazo och ställer lite frågor om detta varpå det blir liv från "konstnärer".
Man anser nämligen att han är en konstnär och konstnärer ska få uttrycka sig fritt.
Som jag ser det kan vem som helst kalla sig för konstnär men om jag skulle filma mig själv när jag uppmanar människor att ha sex med horor och snorta så hade jag hängts av metoo-vurmarna och samtliga som tycker något om droger.
Vi har ett samhälle som är oerhört hårt och ibland händer det faktiskt:
I Opinion Live var förmodligen Sveriges smartaste socialdemokrat med.
Lars El Hayek ska ha en eloge för en riktigt bra debatt!

Jag uppmanar alla att läsa hans inlägg i debatten samt att se minutrarna från Opinion Live.
Jag håller med om i vartenda ord han säger.
"Konstnärer" menar att Malou och alla människor är hemska som ställer sådana jobbiga frågor till en artonåring, men ingen ifrågasätter texterna.
Killen själv menar att det är inne och att han beskriver verkligheten.
Einár sjunger på samma sätt och för mig är det rent ut sagt obehagligt att tänka på att föräldrar har så dålig koll att de låter barnen lyssna på det.
För, där är min punkt.
Vuxna kan lyssna på vad de vill men som El Hayek skriver så måste det gå en gräns.
Med 40 miljoner träffar på Youtube så måste du inse att du har blivit rätt många personers idol. Svenska medborgare skriker om att politiker ska ta ansvar för våldet på våra gator men jag tror att det är barn som Einár och Greekazo som behöver vända trenden för i dagsläget förvärrar de den.
De uppmanar till saker ingen egentligen tycker är bra.

Einár (som för övrigt har en känd mamma i skådespelaren Lena Nilsson - känns det igen..) är Sveriges mest lyssnade artist och jag uppmanar alla till att gå in och läsa texterna till det era barn lyssnar på.

Erik El Hayek tar i sitt debattinlägg upp när en rappare för några år sedan uppmanade sina lyssnare att storma kungahuset och våldta prinsessan Madeleine. Då blev det ett ramaskri.
Sedan dess har något hänt.
Sedan dess skjuts det ihjäl människor i Sverige varje vecka och då har vi bland annat en sjuttonåring och en artonåring som rappar och förskönar den tillvaro dessa människor lever i.
De måste inse att de är en del av problemet.

Det är förmodligen de som nu tror att jag gnäller för att jag inte gillar rapp men till saken hör att rapp, hiphop och RnB tillhör favoriterna och har alltid gjort.
Skillnaden är den snabbt eskalerande inställningen till att ett gangsterliv med droger och prostituerade är den rätta vägen att gå.

Konsten ska vara fri sägs det.
Jag anser att det finns vissa hinder i det tänket och det som står ovan är ett av bekymren.
Den dag någon rappar och uppmanar till att ett polishus ska bombas och det sker.
Hur ska de då tänka?
Den tonårsflicka som uppmanade sin pojkvän att mörda en jämnårig tjej, där han sedan gjorde det, blev dömd för medhjälp.
Skulle det kunna hända en musiker?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/segal-mohamed-den-har-rapparen-ska-inte-gora-ditt-jobb
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gangstarap
https://www.svt.se/opinion/lars-el-hayek
https://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/12514556