onsdag 11 december 2019

En stund på jorden.

En liten stund på jorden.
Jag var inte gammal när världens bästa granne Carin introducerade Roxette.
Tillsammans med Gyllene Tider och Marie Fredriksson som ensam artist så har de sedan följt mig i livet, precis som för så många andra.
Favoriten var Listen to your heart och The Big L.
Jag har minnen från när jag precis har tagit mitt körkort och spelar den sistnämnda i bilen så att södra Sverige bör ha hört mig.
Tro med Marie Fredriksson var den första som verkligen fastnade av hennes egna och orden "inget här är givet, för sådant är livet" gjorde att tårarna sprutade igår. Ännu doftar kärlek är oslagbar.
För sjutton år sedan när hon först insjuknade, satt jag och grät hemma.
Ingen överlever med tjugo procents chans, för det var vad hon hade.

Sjutton år.
Det går snabbt.
Jag har följt främst Roxette genom åren och sett dem på diverse olika platser. Den bästa av alla konserterna var den de hade i Halmstad för cirka tio år sedan. Tårarna sprutade då med för musiken och texterna får det att rysa. In på scen kom då även Gyllene Tider fast att de egentligen inte fanns längre. När jag såg Roxette i Göteborg grät jag med. Samma i Malmö.
Maries röst sprack och det gick inte. Hon var inte samma person som hon en gång var och det var med sorg det gick upp för mig att det aldrig blir som innan.
Hon var lika bra nu, men det var något visst.
Alltid leendes och glad.
Tacksam.
Jag gick från konserten med en ångest för henne.

Den kamp hon har fört är svår och ta till sig.
Bara att få beskedet att du förmodligen är död om ett år, att du inte har någon chans mer än en på fem och att du har små barn hemma måste generera så mycket ångest att det är svårt att förstå. Precis det sjunger hon i The Change med och det måste vara som hon sjunger, kallt som is och full av rädsla, med bilder på oss två.

För åtta år sedan var jag gravid men barnet, eller det knappa embryo det var, utvecklades till en tumör som började växa i mig. Först beskedet att det inte blev något barn och därefter beskedet att de inte visste hur det skulle bli med mig då det kunde ha spridit sig. En mindre operation och sedan fick jag lämna prover i ett halvår. De sista månaderna orkade jag inte lämna för psyket orkade inte med en enda väntan till på att det kanske inte skulle vara bra. Jag levde hellre i ovisshet och då bestämde jag mig för att göra den tatuering som jag faktiskt gjorde i somras.
En stund på jorden.

Ibland känns det som om ödet slår in men att en högre makt väljer att bejaka och neka olika saker. Jag var ett av femtio fall för några år sedan som fick påssjuka i Sverige. Jag var fullvaccinerad men någon annan hade inte vaccinerat sig och jag var den lilla promillen som ändå var mottaglig. Följdsjukdomen på påssjukan är hjärnhinneinflammation så jag fick sluta med all träning, allt. Bara ta det lugnt. Jag slapp följdsjukdomar men det får en att tänka. Jag har för varje sak tänk om och tänkt annorlunda. E liten stund.

Jag är så oerhört tacksam att jag lever.
Över barnen och att de är friska.
Det finns inga bilder, ingen politik, inga så kallade vänner eller vänner heller, som kan ta sig förbi det. Jag är så innerligt tacksam att det inte blev värre för en vacker dag så är det mitt hjärta som slutar slå och har jag tur så är det lång tid tills dess.

Bästa Marie.
Du fick sjutton år mer än vad som var meningen och jag är så tacksam för att dina barn inte blev mammalösa när de var små. Att världen fick ha dig lite till för en sak är säker.
Du har satt spår.
Spanska radiokanaler hyllade dig med din musik hela dagen igår och hela världen sörjer att du inte längre finns. Så länge alla minns dig och din musik, så finns du kvar.
En stund på jorden.
Alla tankar till Maries närmsta.

https://www.svt.se/kultur/marie-fredriksson-ar-dod
https://www.svt.se/nyheter/se-marie-fredriksson-karriar-i-bilder
https://www.svt.se/kultur/marie-fredriksson
https://www.svt.se/kultur/per-gessle-tack-marie-tack-for-allt
https://www.svt.se/kultur/hyllningarna-till-marie-fredriksson-du-kommer-alltid-leva-kvar
https://www.svtplay.se/video/24064474/det-svenska-popundret/det-svenska-popundret-sasong-1-today-sweden-tomorrow-the-world?start=auto
https://edition.cnn.com/2019/12/10/entertainment/marie-fredriksson-roxette-death-scli-intl/index.html
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-50730052