söndag 29 december 2019

När läraren går över gränsen..

Den stora frågan bör vara:
Var går gränsen?

I P1, min favoritkanal i radion, finns ett program som heter Tendens och den sista tiden har de haft en programserie kring skolan. Det handlar om hur det var förr och hur det är nu, bättre eller sämre, mobilförbud och hur allt runtom ser ut.
I ett av avsnitten går man igenom där lärare har blivit anmälda.
svt.se

Kungen hade sitt jultal och tog då upp otryggheten i vårt land samt vikten av att det finns vuxna och ledare för våra barn och ungdomar. Jag håller med honom.
Jag anser dock att det svenska systemet är helt fel och det på många sätt.

Ingen vill ha tillbaka barnagan igen, för det är inte misshandel det handlar om.
I programmet, som är länkat nederst, berättar läraren Cajsa om hur hon försökte avstyra några elever som bråkade med andra. När hon sa till knuffade den ene henne och hon tog då den killen i handleden. Han kände sig kränkt av detta, sa till sin klassföreståndare, som sa till rektorn, som omplacerade Cajsa. En annan blev för en liknande händelse anmäld och dömd för ringa misshandel.
Det är för mig helt absurt.

I ett avsnitt pratar de om att skolor över lag är tryggare idag än vad de var förr, då lärare många gånger såg mellan fingrarna när fel begicks. De visste att det "gjorde upp" runt knuten och det går inte idag utan att man skriver en anmälan. Bekymret är dock allt annat i skolorna. Droger i olika former, olika svårigheter och sedan: Tadaaa... Föräldrarna.
Föräldrarna till barn ser allt som skolans bekymmer.
Allt är lärarens bekymmer.
Från det att de är små så ska skolan lära dem att torka sig själv, krav är jobbigt och skulle det bli något bråk så ska föräldrarna debriefas. Man ifrågasätter och ställer krav på skola och lärare istället för sig själv. Gör barnet fel så är det inte fel på uppfostran utan skolan.

Som det ser ut idag låter många lärare, som tyvärr är väldigt svaga i sin roll, eleverna köra över dem och exempel kommer nästan dagligen. Det stora bekymret är dock att ingen vågar sätta sig emot då bekymret blir att läraren, genom att ta någon i handleden, kan bli omplacerad.
Läraren som vågar sätta sig emot kan bli misshandlad eller själv bli anmäld.
Kan någon annan se ett annat yrke där man utbildar sig i minst fyra år för att sedan bli ifrågasatt av de andra anställdas föräldrar? Utöver sina arbetsuppgifter får torka barn i rumpan, bära deras saker och lägga dem i väskan och utöver det mailar extra till föräldrar för att påminna om att det faktiskt ligger något i väskan? Plötsligt ska de sedan vara lediga för de måste på semester och när de då inte klarar omdömena så bra, då är det skolans fel. Allt ska dessutom antecknas och varenda ord granskas.
Det finns inga andra yrken som har det så.

Jag älskar mitt yrke och jag hoppas att det syns när jag arbetar.
Jag har jobbat på nästan alla stadier och trivs faktiskt överallt.
Oron över allt runtom kan dock ställa till det.
Jag var en gång med om, hör och häpna, en elev som klädde av sig naken.
Jag var lärare åt tonåringar och efter idrottslektionen skulle de ställa tillbaka sakerna men vägrade. Om jag skulle följt det lågaffektiva tänket som nu är så modernt, så hade jag fått plocka undan själv. Jag lät istället dörren till omklädningsrummet vara öppen och berättade att jag skulle stänga den till dem när de hade plockat undan. "Ledaren" klädde då av sig naken men de andra vågade inte.
De plockade undan och när de gjorde det kom även "ledaren" tillbaka och gjorde det.
Hade jag backat hade jag aldrig fått dem till att göra någonting.
Efter denna incident var det lugnt.
Många hade inte vågat stå kvar och risken var att jag hade blivit anmäld för någonting.
Respekt får man dock inte, det förtjänar man.

Jag minns samtliga lärare jag respekterade och alla hade något gemensamt:
De var stränga men rättvisa. Raka.
Bästa Carina, min förebild på gymnasiet och på högstadiet var min NO-lärare Jingo bäst.

Vill man att lärarna ska vara med och förändra samhället mer än de redan gör?
Se då till att kolla över lagstiftningen och vad som gäller.
Självklart ska inte lärare få slå elever men att ta någon i handleden som en tillrättavisning för att eleven beter sig hemskt mot andra elever, det är enligt mig att skydda de andra eleverna och inte att misshandla.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/konungens-jultal-brottslighet-skapar-otrygghet-i-vart-samhalle
https://sverigesradio.se/avsnitt/1411394
Stöket i skolan: När läraren går över gränsen