tisdag 29 mars 2016

Livet är dödligt.

Du dör av kvicksilverförgiftning om du dricker för mycket vatten. Sant?
Jag vet helt ärligt inte men jag fick under min högstadietid lära mig att det var dödligt men att du var tvungen att dricka 19 000 liter vatten först. Då hade kroppen redan stängt av på grund av mängden vatten så kvicksilvret hade inte varit så farligt.

Ungefär såhär tänker jag alltid. Ät inte den fisken. Akta dig för de grönsakerna. Det skalet är giftigt. Ät ekologiskt! Samtidigt röker människor, dricker alkoholhaltiga drycker och kör runt med fordon som spyr ut hälsovådliga ämnen.
Grönsaksdisk
svt.se

Förbjudna kemikalier har nu hittats i mat. Ok.
Det är självfallet inte bra och inget någon strävar efter men samtidigt bör det vara så att ingen kommer dö av det. De utpekade i artikeln är:
"apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland."
Hur många apelsiner måste en person äta varje dag för att känna av giftet?
Äpplen? Vindruvor? Gurka?
Eller hur mycket olivolja äter en normalstor svensk varje dag?

Min uppfattning är att om dessa gifter vore så farliga, så hade vi fått rapporter om detta från berörda länder tidigare. Sannolikheten att de som odlar grönsakerna blir sjuka anser nämligen jag vara större än den att någon i Sverige ska insjukna och dö på grund av detta.

Många gånger funderar jag även på om det samhälle vi lever i är det rätta. Jag är pedant själv vad det gäller renlighet. Maten ska vara ren, inget som hamnar på golvet får ätas och när datumet har gått ut kasseras maten oavsett. Allergier och sjukdomar sprider sig och många menar att vi helt enkelt är för renliga. Det stämmer säkert men jag vill inte att barnen ska få något dåligt i sig. Jag vet att det inte dödar men tanken känns fel. Då jag tidigare har rest väldigt mycket har det också ställt till problem då jag inte tycker det är ok med insekter i maten som inte är tänkta att vara där.
Överkänsligt kanske men jag svälter hellre.

Att vara rädd för samt göra stora rubriker av att något vi inte ser kanske kan skada människor känns dock inte så jobbigt. Min övertygelse är nämligen att få konsumerar dessa produkter så mycket att det märks av. Att äta en fluga må inte heller vara farligt men för mig betydligt värre.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forbjudna-kemikalier-i-vanlig-mat