lördag 19 mars 2016

Arbeta heltid!

Det är din rätt! Du ska arbeta heltid!
Speciellt om du är kvinna och har barn. Visa samhället att du vill ha en karriär och tänk på din pension. DU vill väl inte bli någon som är beroende av någon annan när du blir äldre?
Du ska tänka på att du ska överleva som äldre och du ska därför arbeta etthundra procent!
Ge allt!
Utöver det ska du som kvinna många gånger sköta hemmet. Städa, handla, laga mat och sköt undan tvätten. Se till att barnen har bra kläder och att de är rena. Helst ska det vara något märke på dem för självkänslan sitter i kläderna och de bilder du kan lägga upp på dem på sociala medier.

Jag generaliserar. Jag vet.
Jag är dock helt emot detta tänk. Arbeta heltid?
Varför då?
Tänka på min pension?
Varför?
vansterpartiet-molndal.se

Jag har arbetat hela mitt vuxna liv för jag har någon störning som gör att jag inte klarar att bara ta det lugnt. Att ta en fika på stan är för mig ett hot värre än ett fängelsestraff. Ska jag sitt still en lång stund för att bara fika? Jag äter upp min mat på under fem minuter sen vill inte jag sitta där längre. Jag har bättre saker för mig.
Att arbeta heltid har dock aldrig varit en av de sakerna.
För mig är nämligen den första prioriteringen i livet barnen och familjen.
Barnen går framför allt och jag vill inte att de ska vara uppväxta i det kollektiv som idag är det normala. Inget ont mot de som väljer detta. Jag vill det dock inte.

Min uppfattning om livet är att jag arbetar för att kunna göra saker med familjen. Om arbetet tar för mycket tid kommer jag dock inte hinna umgås med dem. Jag kanske får en dålig pension men helt ärligt så bryr jag mig inte. Om jag får en sjukdom eller är med i en olycka så att jag går vidare tidigare än vad som är väntat får jag aldrig någon del av den pensionen. Då ser jag hellre att den tiden har spenderats med barnen.

Min uppfattning är även att barn inte kräver så mycket. De behöver inte tre utlandssemestrar varje år eller besök i vartenda land. De behöver närvarande föräldrar som bryr sig och sätter dem först. Vi har valt bort resandet för att kunna arbeta mindre och jag ångrar inte det en endaste sekund för all tid med barnen när de annars skulle varit på dagis är så mycket mer värd än vilken resa som helst.

För mig är alltså "rätten till heltid" meningslös. OM jag skulle vilja arbeta heltid får jag anpassa mig tills detta infinner sig. Som jag ser det borde detta tänk istället förändras till "rätten att arbeta" för att alla ska kunna få ett arbete men att det sedan ska kunna anpassas efter hur mycket den som kan arbeta vill göra detta. Jo, du får mindre pension och mindre lön men om någon kan göra det, varför är det då fel? Jag missunnar ingen att arbeta mindre eller att umgås mer med sin familj.
Valen kan nämligen se olika ut för hur familjerna ser ut.
De som påstår att detta är det enda rätta borde förstå att de skambelägger dem som vill vara hemma. Det kanske inte är en kvinnofälla utan en mansfälla att inte få träffa sina barn så mycket?

Framåt för rätten att arbeta olika!

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-kvinnor-orkar-inte-jobba-heltid