onsdag 9 mars 2016

Människors olika värde.

Ett tabubelagt ämne, det är detta med vad man bör göra och vad man egentligen gör. Skulle du rapportera din vän till socialen för misskötsel av sina barn?
Din chef?
Någon du känner ytligt?
Om du upptäcker att fel har begåtts, beter du dig likadant oavsett vem personen är?

Denna artikel får mig att bli chockad för trots att sex med barn är något som är tabubelagt i västvärlden, anses vara pedofili och ger relativt höga straff, är anmälarna få. Det kan vara någon slags inneboende godtrogenhet att inte vilja se detta  men när inte bara en kommer och verkligen berättar för dig, utan flera, att en person har utsatt dig eller någon du känner för ett brott, varför reagerar då ingen?
svt.se

Alla människor har lika mycket värde i en drömvärld för i verkligheten är det tyvärr inte så. När Saviles brott uppdagades för ett par år sedan blev jag förstummad. England som bara i början av 2000-talet genomled stor uppmärksamhet genom att misstro Shy Keenan och de övriga offren (Läs boken Broken: Trasig) som blivit utsatta av pedofiler som i många fall var deras egna släktingar. Myndigheterna trodde inte dem förrän samtal som var inspelade utan förövarnas kännedom kunde publiceras och då dömdes de. Flera barns liv fick en fruktansvärd start.

Savile har inte bara utnyttjat ett barn utan man gissar på att det är ungefär sjuttio stycken och inget kom upp till ytan förrän han hade avlidit. BBC, som var hans arbetsgivare då han var den kände programledaren för Top of the Pop visste om anklagelserna. Inte bara en av dem utan de flesta men valde att tysta offren då de inte ansåg att det skulle vara bra reklam för dem att en så känd programledare skulle fällas för åtskilliga sexbrott.

Har då alla människor samma värde?
Nej, för hade vi haft det hade Savile varit anmäld första gången någon yttrade sig runt detta. Jag har väldigt svårt att se att en anmälan och en utredning inte hade startats om det var en "vanlig" arbetare som begått brotten.

Människor som de har talat med inom BBC berättar att kulturen är sådan att du hellre ser mellan fingrarna än skadar ryktet. De berättar att det fortfarande är likadant. Gissningsvis är inte detta den enda arbetsplatsen där det är så för med tanke på att LO kan använda sina pengar till strippor, lokaler och lägenheter bör det inte vara några problem att se mellan fingrarna på andra saker. Min uppfattning är nämligen den att när du väl börjat backa för något kommer du fortsätta backa. Anmäler du inte direkt kommer du inte anmäla senare heller.
Mänsklig feghet som verkligen inte ser till att alla människor ska vara lika mycket värda trots att det är något som alla, förhoppningsvis, strävar efter.

http://www.svt.se/kultur/medier/bbc-blundade-for-saviles-sexbrott