fredag 25 mars 2016

5 kronor för en plastkasse.

Miljön före allt!
Dessutom ska alla straffas för att några förstör för alla andra.
Naturvårdsverket som är regeringens centrala miljömyndighet tycker att fem kronor för en kasse kan vara ett lagom pris för att vi ska klara EUs mål med att halvera antalet plastkassar till 2025.
Jag blir så trött.

Jag är en av dem!
Jag köper en ny kasse varje gång jag är och handlar. Beroende på vad jag handlar så blir det både pappers och plastkassar. Papperskassarna används sedan till pappersinsamlingen och plastkassarna till de andra soporna. De slängs alltså inte i naturen eller går helt åt spillo, de används.
svt.se

Den som har rest lite vet att Sverige ligger i framkant gällande detta med miljötänk. VI slänger inte saker i naturen och bär i princip alltid med sakerna hem igen och slänger dem. Barnen får lära sig i skolan om vikten av ett hållbart samhälle och de tränas på detta genom alla årskurser. De som slänger skräp, jag ber om ursäkt till alla som nu anser att jag ljuger eller påstår felaktigheter, är många gånger turister eller nytillkomna svenskar.
Min lilla ort hade efter att det första asylboendet öppnat, stora problem med avföring på stränderna och i skogarna då männsikor valde att gå ut istället för att använda toaletterna. Åts något slängdes pappret där man stod.

För mig handlar detta om okunskap, inget annat.
Jag älskade Indien men det var smuts och skräp överallt. Vietnam likadant. Kina ska vi inte tala om. Thailand var lite bättre på detta men det kopplar jag till turismen och vad vi västlänningar tycker är ok. När vi för tiotalet år sedan började åka till Spanien förundrades vi över allt skräp överallt. Vi som var uppvuxna med att varenda litet papper skulle slängas i en papperskorg fick en chock när ingen någonstans brydde sig och allt släpptes där man stod.
Åter igen, Sverige ligger långt fram. Spanien har kommit ikapp detta men jag betvivlar att alla de andra länderna har gjort det. När då människor kommer till Sverige blir detta en ren krock.

Tillbaka till plastpåsen. I Spanien, Indien, de flesta länder jag besökt var det just plastpåsar som var slängda överallt. Överallt! Att EU då går in med direktiv är verkligen jättebra om man tillhör ett land där plastpåsarna sprids i naturen men Sverige är inte ett av dem. Vi är extremt miljötänkande här så att höja priset på en plastkasse till fem kronor stycket är i min värld löjligt.
Varför ska varenda svensk straffas för andra länders brister?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forslag-fem-kronor-for-plastkassen