måndag 28 mars 2016

Fredrik den barmhärtige.

Förr i tiden fick regenter namn efter vad människor ansåg passa dem och vi svenskar namngav exempelvis på 1400/1500-talet den danska konungen Kristian II för Kristian Tyrann medan danskarna själv påstås ha kallat honom för Christian den Gode. Sanningen kanske finns mitt emellan..

I det moderna samhället försöker regenter, och även vanliga dödliga människor för den delen, ge sig själv de namn de vill att framtiden ska minnas dem med. Jag är moderat och har varit sedan min tonårstid. Mina värderingar har i stort sett inte förändrats och desto mer jag arbetat, utbildat mig och följt med i nyheterna och samhällsförändringarna har jag varit helt säker på att mitt val är rätt. Det stämmer inte alltid och i många frågor står jag klart till vänster medan jag i många frågor står klart till höger. Mina grundvärderingar återfinns dock i det parti jag valde för så länge sedan.

För mig blev talet den 16 augusti 2014 en total katastrof. Jag satte i halsen och slet mitt hår. Vad sa vår statsminister som jag fram tills dess hållit så högt?
Jo, han sa något som varenda människa som varit ute och valarbetat nämnt fast i sak precis tvärtom.
- Öppna era hjärtan!
Vad?
Det handlar inte om hjärtan, det handlar om plats och ekonomi.
Valarbetet blev allt annat än roligt efter det och när det på valnatten stod klart att det inte skulle bli några ytterligare fyra år vid makten avgick personen som ansåg sig ha visat rätt väg.

Ett och ett halvt år senare är partiet denne man avskyr fortfarande i topp tre och tangerar till att ligga överst i vissa undersökningar. Nyheterna visar varje vecka på bristen av bostäder och invandringen beräknas kosta massvis för skattebetalarna. För att visa på någon form av framtidshopp påvisar man att många nya arbeten har tillkommit men nämner inte att de har skapats på grund av den situation Sverige nu står i, till stor del på grund av honom. Att det är en kostnad är inte längre någon myt ett parti försöker föra fram utan en sanning för alla partier. Det har hänt mycket på ett par år.

Istället för att se sitt misstag kommer de smarta uttalandena ett efter ett. Partiet har gjort en helomvändning men för att rädda sig själv och vad han anser vara rätt fortsätter han att trampa i det spår han själv anser vara rätt. Självklart är det upp till var och en att ha en åsikt men som partiledare bör man vara förankrad i vad medlemmarna vill och som jag ser det, med tanke på tillbakagången till den ursprungliga politiken som nu skett, var inte uttalandet det. Jag har alltid föraktad den centrering av makten som sker på många ställen och det var vad jag tror hände. En liten klick stockholmare som inte hört vad människor på "golvet" tycker anser sig veta bättre än alla andra.
Öppna era hjärtan!

Mitt hjärta är vidöppet och har alltid varit. Problemet är, trots att den förre statsministern tror att man kan bo mitt i skogen över hela landet.. Att människor som kommer behöver boende, mat, hjälp för de trauman de fått, lärare för att lära sig språket, skolor, förskolor, tandläkare, gode män.. listan kan göras väldigt lång. Allt kostar pengar och inget av det finns. Det är lätt att säga att fler lärare ska sättas in men när det nu inte finns några att tillgå, ska vi tvinga in människor från gatan till skolan? Detsamma gäller vården och dess resurser. När tiden, platsen och de anställda inte räcker till vad gör man då? Vi kan inte klona människor på det sättet.

Min klara uppfattning är att den Fredrik som började styra Sverige gjorde ett fantastiskt arbete men för att nu rädda sig själv från de ord som sägs om honom, fortsätter att klampa rakt fram i det spår han gjorde tidigare. För mig är han ingen helig ko, ingen är det, och jag anser att man kan säga exakt vad man tycker till vem som helst, om man gör det på rätt sätt. Den förste gången jag någonsin tvivlade på om jag hade valt rätt parti var den 16 augusti 2014 och med tanke på hur valet gick var jag inte den ende. Väljare vill inte höra drömmar som inte fungerar, de vill höra realistiska åtgärder för de problem som finns och inte önskningar som skapar nya.
De vill dessutom inte bli tystade utan att en öppen dialog utan epitet på dem som inte tänker likadant.

Batra fick en tuff start men har verkligen visat att hon nu styr skutan som var på väg att göra Titanic sällskap. Som jag ser det är partiet åter igen på väg åt rätt håll och Fredrik den barmhärtige, borde precis som insändaren i Smålandsposten häromdagen skrev, kanske söka arbete på Rädda Barnen eller någon annan hjälporganisation istället för att ha åsikter om ett parti som han inte längre representerar offentligt.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-jag-har-forstatt-att-vi-lever-i-kollaps