onsdag 23 mars 2016

Närmre och närmre..

IS tar på sig dådet som dödat och skadat väldigt många personer. I och med attackerna i Bryssel har Europa än en gång fått se hur extremister beter sig för att få andra människor att dansa efter deras pipa. Många är de som redan nu påpekar att man inte ska vara rädd, vi ska istället visa dem att vi står starka ändå för ett stängt samhälle är inte vad vi vill ha.

Jag lyfter försiktigt upp handen för tyck jag är hemsk då.
Jag tror kanske att ett stängt samhälle kan vara bra tills vi vet hur vi ska kontrollera människor som kommer till Sverige. Terroristen som togs häromdagen hade bott i Sverige. Vi hade dessutom en självmordsbombare för några år sedan men just det. Var inte rädd!

Jag är rädd. Ständigt faktiskt och jag skulle absolut inte utsätta familjen för någonting som Sverige och världen visar sig nu. Jag känner mig trygg i hemmet och känner inte att vi, åtminstone för tillfället, behöver bege oss någonstans. Vi håller oss hemomkring och tar inga risker.
svt.se

Hur ska då någon agera mot detta?
Jo, det är ju egentligen inte så många som dör på grund av terror varje år i Europa. Slå ut siffrorna så är det  princip ofarligt att besöka huvudstäder. Det är väldigt liten risk att dö i en flygplansolycka eller att bli nerskjuten med men fy vad hemskt för de som är drabbade. Tänk alla anhöriga som väntar besked, som har skadade släktingar och i min värld ser jag hur jag själv skulle agerat om det varit i närheten av mig. Sannolikheten må vara liten att något ska hända men jag undviker folksamlingar och större evenemang tills det lugnat sig. Sverige må vara något sånär fredade då vi inte har gått ut lika tydligt mot terrorismen men jag litar inte på det.

Bland de första rapporterna som kom när vi satt och åt frukost berättade de att en man hade skrikit något på arabiska och sedan hade det smällt. Jag hörde inte det många gånger därefter för det passade väl inte in i sammanhanget att mannen som valde att mörda andra människor tydligen gjorde det med religionen som förtecken. Alla muslimer tänker nämligen inte såhär!
Alla muslimer skulle inte göra såhär!
Nej, det tror inte jag heller.
När jag hörde att det hade sprängts trodde jag dock inte att det var en buddhist, hindu eller jude som begått brottet. Det är möjligt att jag sorterar människor i fack då men min första gissning är att det är någon med islam som förtecken. Den andra gissningen hade varit att det var någon katolsk grupp och därefter någon grupp liknande ETA eller IRA.
Det må vara jag men så går mina tankar.
Det förstnämnda var dock korrekt även denna gång.

Experter säger att vi inte ska stänga in oss eller gömma oss. Våra gränser ska fortsatt vara öppna!
Varför då?
Varför ska alla gränser vara öppna när medborgarnas säkerhet inte kan garanteras?
Jag är den förste att skriva under vad bra jag anser det vara att slippa alla gränskontroller men någonstans går den gränsen. Om kontrollerna är upprättade för alla svenskars säkerhet, då anser jag dem vara bra.

Sverige har till stora delar noll koll på vilka som kommer hit och söker asyl. Senast i fjol upptäckte man att en av de största krigsförbrytarna från kriget i Rwanda hade gömt sig i Sverige sedan 1994 - i 22 år! Om denne man har lyckats med detta, hur många fler finns det då här?
Hur många av dem är aktiva?
Vad händer härnäst?

Alla med rent mjöl i påsen har garanterat inget emot en kontroll för jag ser hellre att vi kontrollerar alla än ingen. Jag vill inte känna mig otrygg.
Alla tankar går till offren och de anhöriga. Måtte det aldrig hända igen.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/man-i-mork-fiskarhatt-jagas-for-terrordaden