fredag 11 mars 2016

Turkiet till EU?

Kvinnan är mindre värd, harem är bra och kvinnans roll är moderns.
Tänk dig Löfven uttala detta. Eller Batra. Åkesson.
Vem som helst med en högre position egentligen.
Hade det fungerat?
Nej, med all sannolikhet inte. Det hade blivit världens liv i ett land som har kommit en bit på sitt jämställdhetstänk.

Turkiet vill vara en del av EU men dessa uttalanden kommer från presidenten och hans fru. Utöver det anser presidenten att alla kvinnor bör ha minst tre barn, islamiska principer ska följas vilket i sin tur har skrämt alla kritiker som säger att han vill införa strikta muslimska regler för kvinnor.
Kvinnans rättigheter i detta land ligger långt under vad som i väst anses vara bra.
svt.se

Europa är inte alltid lätt att definiera men jag går efter de gränser som är hävdvunna geografiska gränser och det betyder att de länder vars huvudstad ligger inom denna gräns, räknas till Europa. Det betyder att Turkiet inte tillhör Europa.

För mig är Europa en modern kontinent som inte sätter religion i det främsta rummet. En kontinent med demokratier och där kvinnan är jämställd manen. EU finns för att skapa minimigränser för vad som ska vara ok för alla gemensamma medborgare och jag anser det vara ok. Turkiet passar dock inte in någonstans i detta. Skulle de vilja bli en del i Europa och det vi har måste de börja följa de mänskliga rättigheterna, jämställdhet, demokrati, göra upp eller tydligare visa vart de står angående de miliser och grupper som finns och kunna förklara varför.

Harem finns inte på det sätt som det var förr utan idag heter det istället för selamlik och är en plats i det muslimska hemmet som enbart är avsett för mannen och dennes gäster. Självklart ska ingen lägga sig i hur människor bor och har det i sina hem men bara tanken på att en vanligt hem skulle dela upp rummen efter kön känns helt otänkbart i ett så modernt land som Sverige och i de flesta delar av övriga Europa.

Med tanke på att landet har spärrar på sociala medier, försöker tysta de som inte tänker "rätt" och nu även sitter och påstår att harem var något positivt har en väldigt lång kvar för att bli en del av Europa. De som påstår att de ska bli det bör även se Ryssland som en blivande del av Europa då deras del här är betydligt större än Turkiets. För många känns dock det väldigt skrämmande.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/turkiske-presidentens-fru-berommer-haremet