måndag 27 januari 2014

Al Qaida - tja.

Tv är inget jag hinner med för det mesta och oftast blir det något barnen väljer när det blir. Ibland hittar man dock något rätt och efter tips började jag se Homeland. Jag ångrar mig inte.

Serien handlar om en man som efter åtta år som Al Qaidas fånge friges av USA och han får komma hem till sin familj. Jättetrevligt! Tips till en journalist säger dock att han förmodligen nu är omvänd och är en terrorist som tänker utföra dåd mot USA och serien följer detta.
Man får se tillbakablickar på hans fångenskap och får se att han efter några år blev lärare till ledarens son. Sonen dör sedan i ett bombnedslag från ett av USAs plan. Bombningen visas i USA som något bra och i rapporten säger de att Al Qaida visat upp siluetterna på över 80 barn men de tros vara fejkade. Då soldaten som är tillfångatagen vet om att detta inte stämmer börjar han förändras och speciellt då när USA hävdar att detta är vad som sker i kampen mot terrorismen. När detta uttalande har gjorts kommenterar ledaren att "Och så kallar de oss för terrorister."
Serien är väldigt bra!

Jag är ingen förespråkare av någon odemokratisk terrorgrupp men tankarna har blivit många efter att jag började se detta. För det första ska jag helt ärligt erkänna att det absolut inte hade tagit några åtta år att övertyga mig om att jag skulle byta tro och gå med i Al Qaida. Det hade räckt att de hotat med att göra något mot min familj så hade jag bytt, vilket förmodligen hade hänt inom några timmar.
Tron är inte så viktig för mig att det är livsavgörande för andra människor.
Jag hade vägrat att skada någon, men bytt, javisst. Jag tror inte tron sitter i ett papper, en byggnad eller i vad man möjligt säger till andra människor utan i vad man själv tycker och tänker längst in.

Jag hävdar många gånger att nyheter och media är färgat och jag anser fortfarande att det är så. Genom att blanda vår media med BBC och CNN tycker jag att det går att få en hyfsat nyanserad bild av nyheterna. Jag kan dock inte svära på att det verkligen är så. Serien har dock gett funderingar.
Det är lätt att tro att det som visas på nyheterna är sanningen. För att få en riktigt "sann" bild skulle jag förmodligen behövt titta på varenda nyhetssändning från hela världen och det går ju inte.

Jag avskyr detta med krig men vem gör inte det!?
Jag är ingen patriot så. Jag älskar mitt Sverige, men jag hade inte dött för det. Skulle Danmark begära tillbaka en bit land som inkluderat mitt älskade Listerland hade jag skrivit under. (Har en liten förhoppning om att det ska hända då jag inte hade haft några problem med att ha Köpenhamn som huvudstad.) Skulle det bli krig hade jag inte ställt mig i skottlinjen och jag hade inte kämpat mig förstörd. Jag tror kriser ska lösas med ord och inte vapen. Jag tror det bästa sättet att lösa konflikter är att träffas på riktigt, leva i den andres bild, för att se allt. Jag tror dock aldrig att detta kommer bli verklighet när politik så tydligt kan visa att människor inom samma parti inte kämpar för samma saker och parterna sedan gör allt för att smutskasta varandra. Visserligen har vi demokrati i Sverige men många gånger är det en liten grupps demokrati som gäller. Till ett val är det väljarna som röstar på de personer de vill ha, men det är sedan en liten grupp av de aktiva som bestämmer vilken plats personen ska ha.
Det kommer alltid att finnas de som inte tar till vapen. Tyvärr.

Jag tycker att den som inte har sett denna serie ska se den för åtminstone mina ögon öppnades inför en annan verklighet, som jag visserligen visste fanns, men som jag aldrig ägnat några större funderingar.

http://www.youtube.com/watch?v=W18ZHrU3XYQ
http://www.imdb.com/title/tt1796960/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Qaida