måndag 13 januari 2014

Hanöhus är Hällviks nav!

Angående asylboende på Hanöhus i Hällevik. Texten nedan var en insändare i dagens Sydöstran och längst ner finns det svar jag har skickat till densamma.

"Hällevik dör ut när kortsiktiga vinstintressen får styra
 
Kortsiktigt ekonomiskt tänkande och marknadskrafter satta ur spel av en statlig myndighet gör nu att det finns stor risk att det välkända Hanöhus går i graven och med det även en hel bygds mångåriga strävan att göra Hällevik till en bygd med framtid och tillväxt.
Bakgrunden är att Migrationsverket erbjuder så pass generösa ekonomiska villkor för att förvandla Hanöhus till asylboende att affärsmannen Tonnie Rittstam nu valt att samarbeta med den välkände Bert Karlsson för att förvandla hotellet till asylboende. Men vad händer med bygden när Migrationsverket sätter marknadskrafterna ur spel och kortsiktig ekonomisk vinning får styra? Vilket ansvar tar Rittstam och Migrationsverket för bygdens långsiktiga överlevnad och vad händer när flyktingströmmen vänder och kontraktet går ut?
Inte en inlaga mot flyktingmottagning
Men låt oss redan från början vara tydliga med att säga att detta inte är en inlaga mot flyktingmottagning. Flyktingar måste vi hjälpa och Sölvesborgs kommun bör som alla andra kommuner välkomna dessa och hjälpa till så gott det går. Men det finns bra lösningar för detta och det finns dåliga lösningar. Hanöhus är en mycket dålig lösning där en bygds framtid hotas av kortsiktiga vinstintressen.
Kortsiktig vinst istället för långsiktig utveckling
Villkoren från staten är nämligen så pass generösa att Tonnie Rittstam löst ut tidigare arrendator via en tvist i hyresnämnden. Han har också sagt nej till flera intressenter med mångårig erfarenhet av hotellverksamhet och intressenter som haft viljan att satsa långsiktigt på att utveckla både hotellverksamheten och regionen. På detta sätt sätter vårt statliga migrationsverk marknaden ur spel och ett fåtal affärsmän håvar in storkovan på bygdens bekostnad.
En motor för turismen
Hanöhus är för Hällevik som vad Ronneby Brunn är för Ronneby. Det är en motor i den lokala turistnäringen, en motor som även hjälper och stöttar andra aktörer i turistnäringen. Man har svårt att tänka sig att Ronneby kommun skulle säga upp avtalet med nuvarande aktörer för att under en kort period enkelt kunna dra in stora pengar. Men det är precis så Rittstam och Bert Karlsson nu gör i Hällevik.
Hanöhus helt avgörande för Hälleviks utveckling
Hällevik har sedan förra sekelskiftet varit en ort som präglats av fiske och sommargäster. Nu finns det bara ett fåtal yrkesfiskare kvar och endast en spillra av den forna fiskeindustrin. Successivt har dock sommarturismen vuxit fram som en stor möjlighet för bygden och här är Hanöhus en given spelare för att bygga en långsiktig framtid. De senaste åren har dock Hälleviks dragningskraft minskats väsentligt. Från att ha ståtat med Lax & Vin, Hanöhus, Dagmars och Havsbadet finns idag bara Dagmars och Havsbadet kvar.
Mer än 70 % av hotellkapaciteten försvinner
Hotellverksamheten på Hanöhus är helt avgörande för utvecklingen av sommarturismen, Jazzfestivalen, Sweden Rock Festival, Mjällby AIF:s verksamhet, Hällevikslägret och en mängd andra aktiviteter. Dessutom bör ju nämnas externa fotbollsklubbar som återkommer varje sommar till Hanöhus för att träna fotboll på Strandvallen. Med nya konstgräsplanen kommer troligtvis ännu fler klubbar att vilja boka träningstider. Men med Rittstams och Bert Karlssons planer går detta i stöpet. I ett slag försvinner nämligen över 70 % av hotellkapaciteten i Sölvesborgs kommun.
En motor för turismen
Många var glada då Tonnie Rittstam såg sig om efter någon som kunde ta över hela verksamheten på Hanöhus. Äntligen skulle situationen vända och det fanns spekulanter med bra idéer till förnyelse. Men med kortsiktiga vinster i fokus har istället Hälleviks framtid mörknat betydligt. Vi är många boende i Hällevik som nu är djupt oroade över Rittstams planer.
Lämnar många obesvarade frågor
Sammanfattningsvis kan man konstatera att framtiden för Hälleviks utveckling och de boendes möjlighet till försörjning ser mörk ut när Rittstams kortsiktiga vinstintresse får styra. Det lämnar även en hel del frågor som Rittstam och Migrationsverket borde svara på. Vilket ansvar tar till exempel Rittstam för Hälleviks och Hanöhus långsiktiga utveckling? Vilka visioner har Sölvesborgs politiker? Är det verkligen så att kortsiktiga vinstintressen och statliga myndigheter ska få styra mot en hel bygds utveckling? Vilket ansvar tar egentligen Migrationsverket och staten när de sätter marknadskrafterna ur spel? Och vilka planer har de inblandade för framtiden, den dag då flyktingströmmen vänder och kontrakten går ut?
archipelago.nu
Det finns alltså en rad frågor som kräver sina svar och vi ser fram emot att höra dessa från de inblandade och deras ståndpunkter i denna fråga. Vårt mål är att insändaren ska sätta fart på debatten om utvecklingen av Hällevik och turismen. Förutom de inblandade parterna, vad tycker Sölvesborgs politiker, turistchefen för Region Blekinge m.fl.?

Hembygds- och Studieföreningen Facklan
Föreningen Jazz i Hällevik
Mjällby AIF"


Nedanstående skickade jag till tidningen som mitt svar:

Angående insändaren i dagens Sydöstran: Hällevik dör ut när kortsiktiga intressen får styra.
Som Hällevikare och moderat sådan kan jag inget annat än att instämma med insändaren. Jag har sedan de första ryktena kom igång varit i kontakt med riksplan, kommunalråd i liknande situationer och migrationsverket utan några resultat då den ende som kan påverka beslutet är ägaren om alla andra instanser godkänner. Självklart ska vi hjälpa de människor som flyr ett krig men Hanöhus är navet för Hällevik och dess turism precis som insändarskribenterna beskriver. Vi borde kunna finna ett alternativ som inte påverkar turismnäringen.
Emilie Pilthammar
Moderat, Hällevik