fredag 24 januari 2014

Smart av Cannabis?

Skulle någon bli smartare av att röka cannabis? Gissningsvis inte. Jag är helt övertygad om att man blir exakt lika trög av att röka på som av att dricka för mycket. Effekterna är mig veterligen dock inte alls likadana. Den som röker på blir lugn så få av dessa går förmodligen bärsärk.

Jag tror inte att en daglig dos droger är bra oavsett vilken form de kommer i. Jag ställer dock inte detta tillsammans med diskussionen jag har haft här tidigare om lagligheten. Jag tror på forskningen. Jag tror på forskning som har funnits i många år och speciellt då i forskning som visar hur någons åsikt totalt vänts om. Ett exempel på det är Portugal.
Det är fortfarande inte lagligt att knarka i Portugal men det är avkriminaliserat och hela världen förundras över att det har blivit så bra. De som var livrädda för kommande katastrofer när detta beslut togs, har idag helt vänt om.
Jag tror att detta kunde varit modellen även för Sverige.
Något som inte längre är kriminellt, blir inte längre lika hett på den svarta marknaden.
De i Portugal som tas får vård. De får inte fängelse.

Jag tycker att vissa frågor ofta får en felvinklad ingång i vårt land och precis som jag brukar tjat, anser jag att media står för mycket av det.
umo.se
Jag anser fortfarande att det är den enskilde personens ansvar att hålla koll på sitt liv. Barn ska ha föräldrar som jagar dem och klarar de inte det ska de få hjälp. Det måste dock alltid vara så att varje enskild individ tar ansvar för vad de gör av sitt liv.

Förr i tiden fanns ett ordspråk som sa "Alla säger Jeppe super men ingen frågar varför". När jag var på ett stort drogseminarie för några år sedan tog jag upp detta och föreläsaren berättade då att det var den gamla synen på ett problem. Denne sa att alla kunde vara en Jeppe beroende på vad man ville vinkla in sig på. Det finns alltid en anledning att ta droger eller supa. Det är upp till varje enskild individ att själv bestämma det ödet. Jeppe får alltså själv ta ansvar till varför han super. Hans föräldrar, barn, släkt eller vänner kan inte hjälpa det. Det är bara denne enskilde människas val.

Jag känner personer som verkligen skulle ha en anledning till att förstöra sina liv men som har gjort tvärtom. De har använt sina liv för att hjälpa andra på olika sätt. De har ordnat sig ett bra liv. Det är personer som har växt upp i misär eller med tragiska händelser i sitt liv. De har klarat sig.

Jag hade inte haft några problem med att införa Portugals metod. Jag har så länge jag minns varit en förespråkare av sprututbytesprogrammet. Jag tror samhället hade tjänat på att avkriminalisera det som idag ger fängelsestraff. Jag kommer dock inte börja röka på för det. Jag finner ingen mening med det utan nöjer mig med mina tomater och mitt choklad.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/blir-man-dum-av-cannabis
http://www.svt.se/nyheter/sverige/david-tar-en-joint-efter-skolan
http://www.svt.se/nyheter/sverige/cuf-vill-ha-systembolag-for-cannbis

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/drogmissbruk-ska-botas-med-vard_4321043.svd