tisdag 21 januari 2014

Lättare att stå för sin åsikt?

Jag är uppväxt med att jag ska stå för vad jag tycker. Jag är uppväxt med att jag kan säga till kungen att han har fel i en fråga, om jag gör det på rätt sätt. Det är ok att ha olika åsikter.
Vad händer då, när inte ens rätt sätt är "rätt"?
Vad händer då när någon med en åsikt hotas för just den?

Att bli förtroendevald, eller politiker, är något som alla enskilda individer kan bli. Det är upp till varje person att se om de vill engagera sig i det som just de brinner för, eller inte. Jag kan helt omöjligt säga vad som är rätt eller fel för någon annan.
Jag vet vad jag tycker i olika frågor och hur jag tycker att världen ska fungera.
Det är dock bara min åsikt och ingen lag på att det verkligen är rätt.
 
"Cooper: Det här är mitt hem nu. Tack vare dig, är min karriär över och jag ska tillbringa resten av mitt liv här i Texas, med att försöka lära evolutionen till kreationister.
Mary: Titta på mig, Shelly. Alla har rätt till sin åsikt!
Cooper: Evolutionen är inte en åsikt, det är faktum.
Maria: Och det är din åsikt.
Cooper: [till de andra] Jag förlåter dig. Nu går vi hem.
Mary: Säg inte att bön inte fungerar.
//Big Bang Theory

expressen.se
En politiker, någon som folket har valt till en viss plats, ska alltid vara skyddade. Medborgarna kräver att dessa personer ska finnas till hands och vara offentliga. Det är även en del i jobbet. Hur ska någon vara offentlig med en åsikt om det finns de som kan hota?
Enda anledningen är att de tycker att den personen i fråga har fel.
Ok?

Jag tror detta är ett av mina favoritämnen. Alla lika rätt till en åsikt. Allas lika rätt till att bli bemött på ett bra sätt. Tyvärr är det vanligare än någon vill, att människor gör skillnad på andra på grund av deras åsikt. För mig är det helt skrämmande. Jag skulle aldrig någonsin göra skillnad på någon för detta. En åsikt är precis just det för mig. En åsikt. Det betyder inte att den personen enbart är det och det kan finnas många andra skäl till att man kan umgås.
Om ordet åsikt hade bytts ut om "kön", "religion" eller "hudfärg" hade diskussionen många gånger sett annorlunda ut. Tänk om apartheid inte grundats på en hudfärg utan en religion, kön eller politisk åsikt. Det hade varit lika hemskt och för mig är det ingen skillnad. Alla är lika och jag skulle aldrig döma någon på någon av dessa grunder.

Jag håller med Folkpartiet i detta. Jag har inga problem med att det blir betydligt hårdare straff för de som hotar en förtroendevald. Jag har inga problem med att de kartläggs och jag har inga problem om dessa personer kollas så länge det sker på lika villkor, samma för alla partier i riksdagen. Alla är ju lika. De som hotar bör förstå att det enda sättet att agera mot någons åsikt, är att själv engagera sig i ett parti och ta en debatt.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/domar-om-politiskt-vald-kartlaggs