måndag 6 januari 2014

Avfolkningen av landsbygden

Ungdomarna flyttar från landsbygden och många kommuner i Sverige har stora problem inför framtiden. Kommuninvånarna behövs för skatteintäkterna och på radion i förra veckan hörde jag om en kommun i norra Sverige som erbjöd babypaket för att få blivande familjer att flytta tillbaka till sin födelseort. Hörde jag inte fel var det en socialdemokratisk ide som låg till grund och jag tror inte att det är helt fel.

Jag vet att jag många gånger tänkt annorlunda än många andra. Jag har många gånger tänkt att jag skulle flytta långt iväg och se hur det känns. Jag drömde om att läsa till musikalartist i London men backade för att jag inte ville flytta.
Jag har aldrig bott i några större städer.
Jag har inte flyttat runt.
Jag flyttade inte hemifrån för att studera på något fint universitet även om jag kunnat.
Jag valde att bo kvar hemma och läsa på den högskola som låg närmst och hade inte lärarutbildningen funnits där hade jag läst ett annat yrke som funnits där. Jag hade två krav för att jag skulle läsa; det skulle vara avstånd så jag kunde bo kvar och det skulle vara en utbildning som i princip garanterade jobb. Jag har inte ångrat mig en enda sekund.
Helt klart ska man följa sitt hjärta men om det innebär att läsa många år till en utbildning du inte får jobb på förstår jag inte varför man inte låter hjärnan bestämma istället.
Jag har under hela min uppväxt dessutom fått höra att familjen ska hålla ihop och finnas nära varandra vilket gjort att jag aldrig varit speciellt intresserad av att fly någonstans. Jag har alltid trivts här och har inga planer på att flytta härifrån nu heller.
Jag kanske har missat något, fullt möjligt, men det man inte vet har man inte ont av.
Jag har rest desto mer istället vilket har gått för att jag jobbat så mycket på kvällar och helger.

Jag tror att utbildningsmöjligheterna som finns runt en bygd är viktig och jag förstår de som flyttar för att få en utbildning. Jag har dock väldigt svårt att se varför man läser till ett yrke där det inte finns jobb och jag som är så otroligt hemmakär kan inte se varför man inte flyttar hemåt igen. Jag förstår att man flyttar för att jobba iväg och jag förstår att man måste bo där det finns jobb men mina prioriteringar ser inte ut så och har aldrig gjort. Jag hade jobbat med nästan vad som helst bara jag fick bo kvar här. Det kanske är så att kommunerna behöver jobba på att vara bäst under den tid ungdomarna bor där så flyttar de självmant tillbaka?
Jag tror att många av dessa problem kommer lösas i framtiden då möjligheterna med internet bara blir fler och fler. Det är bara att hoppas på att det går snabbt.

Jag har ingen universallösning på detta, tyvärr, men jag kan rekommendera alla som vuxit upp i Sölvesborg att återvända. Jag trivs otroligt bra i min hemkommun och här finns allt man kan tänkas behöva. Det är lagom stort och lagom långt till allt. På två timmar befinner man sig i Danmark och det är nära ut i resten av Europa. Här finns bostäder till alla, oavsett vilken typ av bostad de vill ha och här finns pendlingsmöjligheter vilket gör att det snart, inom en timme, går att ta sig runt tio mil på alla håll vilket gör att det fungerar att bo i vår kommun med ett arbete en bra bit bort.
Här finns något för alla, i alla åldrar!
Flytta tillbaka hem eller välkommen hit!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/landsbygden-draneras-pa-ungdomar_8825422.svd