söndag 26 januari 2014

Snus vid graviditet..

Hallå!?
Trodde någon verkligen att det inte skulle skada?
Trodde någon verkligen att det skulle vara bättre att stoppa tobaken i munnen när de är gravida?

Jag har en väldigt liberal inställning till mycket och anser alltid att det är upp till var och en att bestämma över sitt eget liv. Även när de är gravida.
Jag tror inte vin i maten är farligt eller ytterst små mängder alkohol som kan finnas i just ett glas vin. Jag tror lika lite att någon dör eller skadas av att äta några hundra gram fisk i månaden även om den råkar vara från fel ställe. Jag tänker helt enkelt "sunt förnuft".
Finns inte det så tänk själv.

minbebis.com
Men.. om någon verkligen tror att tobak, oavsett vilken form det är, skulle vara bra för en person som livnär ett annat liv, så har de något fel i min värld. Det borde säga sig själv att det inte är bra att varken röka eller snusa under graviditeten även om jag även här anser att det är upp till var och en. Det finns information om vad som är bra och inte och de bör följas i viss mån. Alla vet vad som är bäst för dem och jag har vänner som har blivit rekommenderade att fortsätta röka när de blivit med barn. Anledningen har varit att tobaken har varit mindre skadlig än stressen barnet annars skulle bli utsatt för.

Jag tänker ofta och jämför många gånger Sverige med andra länder. När jag väntade Lillan berättade min barnmorska att det för henne var en omöjlighet att berätta för de gravida kvinnor som kom och inte talade svenska, vilken sorts fisk de inte fick äta eller äta. Just maten anser jag att de egentligen kunde lägga ner. Det finns så många kulturer i Sverige och det är så mycket olika mat kopplat till dessa. Det finns uländer där kvinnorna knappt får mat men där barnen ändå är friska.
Det finns kanske en anledning till att vi är några av de mest allergiska i hela världen. Vi skyddar oss kanske för mycket.

Människokroppen är fantastisk och skyddar garanterat barnet in i det sista. Jag tror inte någon behöver bli orolig och jag resonerar som så att om det blir ett missfall, fanns det en anledning till det. Vi har bra sjukvård i Sverige och mycket teknik som gör att vi kan förutse det mesta.
Att välja att snusa eller röka aktivt när man är gravid anser jag personligen dock vara dumt.
Det är dock min åsikt. Du får tycka precis som du vill.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/aven-snus-skadligt-under-graviditet