söndag 12 januari 2014

Tony Irving, amning och blöjbyten.

Inser att jag hoppar på tår. Igen. Tony Irving, jag vet att han hade något med ett dansprogram att göra för ärligt har jag aldrig kollat på många underhållningsprogram och det sista jag minns att jag såg, och gillade, var "Det kommer mera.." med Martin Timell och jag kan höra introt i huvudet. Det var många år sedan och jag vet inget om Irving.
Jag lyssnar dock alltid på radion och då främst på P4 eller P1.
Tony Irving har en egen show på P4 under fredagseftermiddagarna och då den alltid står på hör jag ofta detta program och jag måste skriva, att ju mer jag hör av honom, desto vettigare framstår han att vara.

I fredagens program tog han upp om amning, blöjbyten och jobbiga barn och det är sällan jag hört en så vettig människa prata om detta. Han har helt rätt!
Han stör sig på att mammor kan amma hur, var och när som helst.
Tack! Jag har aldrig förstått varför man ska bli en offentlig människa som med full rättighet kan blotta sig på allmänna platser. Tro nu inte att jag har en åsikt om att amma, för det är helt ok för de som vill det. Jag förstår dock inte varför det ska göras så att alla ser. Gå undan!
Detsamma gäller med blöjbyten.
Irving berättar att han varit på restaurang där föräldrar bytt blöjor på barnen inne i restaurangen där alla andra äter. Jag hade blivit arg!
Han berättar även om barn som springer vind för våg, där föräldrarna aldrig skulle säga någonting men ändå blir stötta om någon säger något om deras telningar som håller på att bli en levande rivningsfirma.
resume.se
För mig är det självklart att den som ska amma får det, men gå undan! Lägg något över så alla andra slipper se! I programmet hade de med någon "expert" som levde helt i det blå för hon ansåg att man skulle se till mamman och barnets behov. Ett spädbarn har inget behov av varken caféer eller restauranger och klarar barnen att springa omkring så åk till ett ställe som är anpassat till dem.

För mig handlar allt detta om respekt för andra människor. Det går inte att vara så egotrippad och självupptagen att man tror att hela världen vill se just ditt barn ammas, bytas blöja på eller agera schaktmaskin. Alla andra har också gått ut för att få i sig något att äta och en lugn stund.
Föräldrar som inte har pli på sina barn behöver inte gå ut att äta för barnen kräver inte det.
Barnen vill ha närvarande föräldrar som inte sitter med sina telefoner och är psykiskt borta. De är som Adam Sandler i filmen Click. De är där men frånvarande, på autopilot. Skrämmande.

Jag är inte perfekt. Långt ifrån.
Jag sitter dock inte med mobilen eller sociala medier när barnen är vakna.
Deras vakna tid ska all min tid ägnas åt dem och hade jag inte orkat det skulle jag inte haft barn. Självklart ska det gå att ha sin egentid men den ska inte ske på bekostnad av ens barn.

Tony Irving! Du har rätt och jag uppmanar alla till att lyssna på vad han säger. Vettigt!
Bara för att man har barn behöver man inte bli egotrippad och tro att jorden snurrar runt just dessa barn och er. Byt blöjor på toaletten eller i ett skötrum! Amma, men gå undan så alla andra slipper se! Håll koll på barnen så att de sköter reglerna som finns på stället där de befinner sig och för allt i världen, skriker ungarna inne i en restaurang, bion, var som helst, ta med dem ut så de har en chans att lugna ner sig utan en massa människor som står och tittar på dem.
För mig är detta självklart och jag ser inte problemen med det.
Hänsyn.