torsdag 9 januari 2014

En fara för demokratin.

"Jihad Jane" är ett tydligt exempel på ett hot mot demokratin. Sverige må ha många fel och brister, vi är inte perfekta på något sätt, men att människor inte skulle få rita bilder som de vill är absurt. Att vi inte skulle få skriva vad vi vill, utan att kränka någon enskild, är inte bra för demokratin och det är just det: demokratin. Det är det finaste vi har.

Oavsett vad man tycker om Lars Vilks så har han, precis som alla andra, sin fria rätt att uttrycka sig. Vill han rita bilder på profeten Mohammed i konstens namn, så gör det. Det är en teckning, en bild, och inget annat. Blev du arg och tyckte det var hemskt?
Rita då en bild på Lars Vilks och skicka den till honom men sen är gränsen nådd.
Det går inte att ringa eller skicka hot och att försöka döda honom för en tecknings skull är helt sjukt. Om någon känner sig så fruktansvärt kränkt för en bilds skull så bör de gå och få terapi av något slag för det är inte mot dem som enskild person utan en karikatyr av en Gud som inte lever på jorden med oss som teckningen är gjord. Skulle han gjort det hoppas jag dessutom att en Gud kan ha så mycket humor att den kan skratta åt att någon faktiskt lagt ner så mycket energi på att försöka vara rolig.

Media och människors uppfattning är för mig mycket märklig ibland.
Många tycker det är roligt att läsa om eventuella misstag kungahuset gör, skratta åt en partiledare som får en tårta i ansiktet eller skratta åt skämt en komiker drar om någon kändis. Det är ok för tidningar att hänga ut privatpersoner vars konto använts för att skriva kränkande kommentarer eller halvt nakenbilder på B-kändisar. Det är ok. Det är mycket som är ok!
Men att lägga ut en karikatyrbild på en Gud?
Nix. Det går inte.
Spelar det någon roll vilken Gud det är?
Jag vet inte men tror olika religioner reagerar på olika sätt.
Jag har ytterst svårt att se en buddhist skicka en självmordbombare till Sverige och Vilks för en teckning på Buddha.

svt.se


För mig spelar det ingen roll vilken teckningen föreställer. Det är ingen person som lever och därmed inte ett personangrepp så där är det ok för mig. Rita en rolig bild på kungen, inga problem! Inte på kändisar eller vår statsminister heller. Jesus? Javisst! Jag kan skratta och se ironin i det. Hade jag inte klarat det skulle jag bara bläddrat vidare sen hade min energi för det tagit slut.

Lars Vilks är konstnär men ska göra avbön för alla. Helst mördas av de som retar sig. Varför får inte han komma till Nobelfesten? Eller riksdagen med sina verk?
Skillnad på att vara konstnär och konstnär?
Han har inte retat en viss person, inte gjort narr av en enskild människa utan en person som, om han levt, varit död i många tusen år.

Lars Vilks är en av anledningarna till att jag besöker västra Sverige för Nimis är otroligt. Trots turismen detta konstverk drar envisas hemkommunen där med att inte ens sätta upp en skylt för att hitta dit. Är det då skillnad på olika konstnärer?

Att det finns Jihad-Jane på vår planet är skrämmande. I Sverige är det ok att yttra sig och det är inte vi som ska böja huvudet och be om ursäkt. Vi bör stället stå upp för en av våra fina rättigheter. Förstår man inte, eller inte klarar upp det bör man bara hålla sig i sitt land och Jane kommer förmodligen aldrig mer släppas.
En fördel med USA för i Sverige hade förmodligen de flesta tyckt synd om henne.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/jihad-jane-far-sin-dom