tisdag 14 januari 2014

Vart är världen på väg?

Tårtning av en partiledare, och skrattet bubblar upp i magen.

Jag får ofta kritik för att jag påstår att media inte är opartisk och ofta tar parti för eller emot. Att de ofta väver in sina egna åsikter i det de ska framföra. Med media menar jag radio, tidningar och teve. Som jag ser det finns det dock olika grader. Jag lyssnar på radio Blekinge varje dag och ser inte några problem där. Jag har med jämna mellanrum de två tidningar vi har i Blekinge och där kan jag med jämna mellanrum se eget tyckande vilket många gånger gör att jag undrar om vi över huvud taget bor på samma planet. Människor med en klar politisk åsikt får göra sin åsikt hörd utan att ifrågasättas vilket många gånger leder till rent "skitsnack".
Jag skulle aldrig sänka mig till den nivån.
Kvällstidningar, nättidningar och relativt ofta kommersiell radio döljer sällan hur de tänker och det känns som att de ofta, åtminstone de två första, skriver vad som helst bara de får pengar.
De vill sälja och bryr sig inte om att de förstör andra människor liv eller vilken sanningshalt det är i det hela. De som ska granska dem är sedan deras kollegor vilket kan förklara varför de som blir dömda för något övertramp knappt existerar.

Ska en journalist få ha en politisk åsikt?
Självklart.
Lika självklart är dock att den inte ska få skina igenom och anledningen är densamma som att jag som lärare inte kan berätta för mina elever vad jag anser, tycker eller tänker om någonting. Jag måste förhålla mig neutral för att inte påverka mina elever. Det är för mig självklart!

Skribenten till länkarna nederst heter Emma Lundberg och jag har bifogat en bild på henne. Orden överst är hennes. Hon tyckte att tårtningen av Jimmie Åkesson var någonting bra som behövdes för att visa att det finns många som inte hörs. Att hon är vänster märks tydligt i hennes ord. För henne är det inget problem att en av Sveriges partiledare får en tårta kastad i sitt ansikte för hon kan inte se faran i det hela. Faran i att människor kanske inte vågar ha en åsikt och stå för den. Faran att den som inte följer strömmen ska bli hotad och misshandlad på samma sätt.

De flesta partiledare ställde sig upp och sa att det var hemskt. Det är ett hot mot demokratin som är det finaste vi har i Sverige! Men Kristianstadbladets skribent tycker att det är roligt och att allt snack om demokrati är hymmel.
feministisktperspektiv.se
Kan hon inte se faran i det hon gör?
Hon förskönar någonting fruktansvärt!
Det spelar ingen roll vem det är eller vad som kastas, för våld är aldrig ok.
Att utsätta en politiskt aktiv person är dock farligt då det indirekt leder till att andra människor inte vågar engagera sig politiskt.
Tyckte denna skribent det var lika roligt när stadsminister Olof Palme sköts?
Eller när Anna Lind knivskars?
Skillnaderna är ytterst små men skribenten tycker det är kul.

Så länge det finns personer med såhär klart extrema åsikter på något håll kommer jag stå fast vid att media vinklar saker. Den dag journalister inte längre vinklar artiklar och debatter i sin politiska riktning, då ska jag sluta påstå detta. Tyvärr tror jag inte att det kommer hända på länge.
Hade hon fått vara kvar som skribent om personen som blev tårtad varit en annan partiledare? Någon som blev tårtad för sitt yrke eller sin religion?
Hade personen som blivit tårtad varit religiös och en journalist hade skrivit att skrattet bubblat upp inom henne med tanke på vad som hade hänt denne religiöse person, vad hade hänt då?

Har ni inte sett Grishamns Juryn så se den!
Skilj på sak och person, åsikt och person.
Denna händelse var ett hot mot demokratin och alla inom de politiska Sverige förstod det, men inte Kristianstadbladets skribent.

http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article2054267/Tack-for-tartan.html
http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article2057829/rdquoSa-lange-ingen-lyssnar-ar-graddtartan-nodvandigrdquo.html