tisdag 7 januari 2014

Vad är då värst: Nazism eller rasism?

För mig är svaret väldigt enkelt och jag tycker att det borde vara det för alla. För mig är det självklart att dessa båda, nazismen och rasismen, tillsammans med kommunismen är en katastrof och det går inte riktigt att säga vilket som är värst. De ligger i samma kategori med människor som har problem av något slag. De är lika fel allihop och ett bra sätt att se att de flesta på vår planet faktiskt tycker så är att de som öppet står för detta, något av dem tre, är få. Jag tycker alltså alla dessa tre är lika fel och de ska enligt mig upp i samma ljus för att förhoppningsvis inte återupprepas.

Vissa media har, i mina ögon, urholkat ordet rasist genom att kalla alla som har någon som helst kritik mot någonting gällande flyktingpolitiken för det. Jag är övertygad om att det finns ytterst få människor som egentligen är rasister för så länge jag har levt har jag endast en enda gång stött på en människa som sa sig göra skillnad på person och person beroende på deras hudfärg eller kultur.

legalinsurrection.com
Vad många inte verkar se eller vilja förstå är att rasism handlar inte om vita människor som hatar mörka personer utan kan lika gärna vara tvärtom. Att en grupp människor utsätter en annan grupp av människor för hat på grund av utseendet finns garanterat på alla håll och mellan olika grupper av människor. Jag tycker det är lika fel vilket håll det än är på.

"Ordet rasism kan i många fall användas i överförd mening, exempelvis baserat på hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, utan det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör. Liknande men inte fullt ut rasistiska synsätt kallas ofta för främlingsfientlighet. Rasism förekommer från majoritetsbefolkningen mot minoriteter, från minoriteter mot majoriteten och mellan minoriteter. Rasism som riktas mot majoritetsbefolkningen i ett land, kallas ibland omvänd rasism." /Wikipedia


presstv.ir
Dieudonné M'bala M'bala är en artist, en komiker, som nu Frankrikes elit gör allt för att stoppa. Anledningen är att de tycker att han är nazist.

"Nationalsocialism (tyska Nationalsozialismus), även kallat nazism, är en ideologi som i grunden har föreställningen om att folket – nationen – har ett högre värde i förhållande till den enskilde. Uppfattningen av folket vilar på rastanken, som i sina konsekvenser innebär ett avvisande av främmande raselement, särskilt sådana av icke ariskt (i praktiken oftast judiskt) ursprung. Det främsta uttrycket för folket är dess ledare." /Wikipedia

Jag har lagt en bild på komikern Dieudonné M'bala M'bala ovan här och vem som helst klarar att se, med hjälp av definitionen jämte, att nazist, det kan han inte vara och han propsar inte på att det ska finnas en enda ledare. Han kan heller inte kallas rasist för det han egentligen kritiserar är att förintelsen och nazismen tar för mycket uppmärksamhet från exempelvis rasismen och slaveriets historia. Han påstår inte att nazismen är bra på något vis.

Jag håller med honom och har kritiserat detta i många omgångar. Svensk skola och svensk media tar gärna upp och jämför saker som händer med nazismen och rasist är var och varannan svensk med deras definitioner. Nazismen lär sig alla barn om. Kommunismen nämns i princip inte alls och efter året 1945 i historien lär sig barn och ungdomar i svensk skola ingenting. Det nämns inte. Gulag är ett ord som ytterst få femtonåringar kan berätta om trots att det är så att kommunismen har dödat betydligt fler personer än vad Hitler och andra världskriget gjorde.
Jag tycker det är bra att svensk skola undervisar om nazismen och vill inte att det tas bort men det minsta man kan begära är att även kommunismen, med vad Lenin och Stalin i spetsen gjorde för mänskligheten, med ska tas upp.

Dieudonné M'bala M'bala har utöver många uttalanden som gjort många arga, även blivit dömd för ärekränkning då han använt förnedrande och uppviglande språk. Undrar vad domen hade blivit i Dieudonnés hemland (Frankrike) för Timbuktu. Utöver detta har komikern även hittat på en egen gest som enligt honom själv ska vara en gest för att visa etablissemanget sin kritik. Gesten kallar han quenelle och syns på bilden överst.

Jag visste inte vilken Diedudonnés var innan jag läste denna artikel och vet inte vad han varken gjort eller inte. Hans kritik mot att alla hemskheter inte får lika mycket uppmärksamhet känns dock befogad. Jag upplever många gånger media som vänstervriden och det kan förklara varför denna artist nu anses vara ett hot. Han gick från att vara vänsterns vän till att även börja kritisera dem och då passar han inte längre in och ska inte heller få uppträda.
För mig är det fria ordet alltid det viktigaste så länge det inte går till personangrepp. Dieudonné kritiserar ingen person, ingen religion, ingen speciell politisk grupp utan vill att alla brott mot mänskligheten ska tas upp i samma ljus och då ska han portas. Fria ordet?
Är det inte ok att alla brott mot mänskligheten får samma uppmärksamhet?
Hade Dieudonné M'bala M'bala varit från Sverige hade han förmodligen hyllats likt Timbuktu som förutom att spela för riksdagen även fick uppträda på Nobelfesten. Eller inte.
Franska parlamentet och EU kanske skulle ta och bjuda in honom istället.

http://www.svt.se/nyheter/varlden/protester-mot-nazistanklagad-komiker