söndag 22 september 2024

Vems idé var det nu?

ADHD gör att hjärnan ofta sprutar ut idéer i en aldrig sinande ström.
Det stora bekymret är att ta tag i dem och sedan få ner dem för att göra något åt dem.
Där är mitt stora bekymmer, för idéer finns det gott om.
Det har det alltid gjort.
Var jag än är så ser jag något som kan omvandlas till någonting, fast på ett annat sätt.

För nästan tio år sedan var jag på Returum i Kristianstad och blev överraskad över hur bra det fungerade. Där fick man välja att slänga eller återbruka det man inte längre ville ha. Det stod en butik precis jämte återvinningscentralen - som heter Returum - och där kunde man hitta allt möjligt till väldigt bra priser. En loppis helt enkelt. Driven som ett socialt företag. 
När jag var där fanns det inte i Sölvesborg, men det som då hette Jobbklotet kom sedan tillbaka och var ett företag som jag menade.
För där är det.
Jag skrev en motion 2016 om detta.
Jag ville att kommunen skulle ordna med sociala företag som sedan skulle fungera som Returum. Jag skrev förslag på att det skulle vara som där och att det skulle hjälpa människor som var långt från arbetsmarknaden. Ungefär samtidigt flyttade Jobbklotet tillbaka till Sölvesborg och jag fick förmånen att några år senare hälsa på deras verksamhet.

Moderaterna i Sölvesborg lovade Jobbklotet att det skulle fungera och gick till val på att AME skulle läggas ner. Självaste borgmästaren drev detta hårt.
Det slutade med att Jobbklotet blev utan det de hade lovats och nu, NU, åtta år senare så slår sig kommunalrådet Mårtensson på bröstet och säger att ett vallöfte har infriats när kommunen nu öppnar ett socialt företag som tar hand om saker människor väljer att lämna.
Alltså, min idé.
Igen.
Det finns nämligen inga nya.

Jag är självklart glad över att denna möjlighet kom till Sölvesborg men tycker det är så djupt pinsamt när man inte kan ära den som äras bör. Detta är inte nuvarande moderater i Sölvesborgs idé.
Det var min. 
Det finns svart på vitt på kommunhuset och i media.
Moderaterna lovade att lägga ner AME. 
Det var ett vallöfte men det glömde man.
Jobbklotet fick inte en chans.
Samma parti i spetsen.

Så är man nöjda nu?
Idéerna börjar nog tryta för ingenstans dyker det upp.
Man har lovat att rensa gatorna men det gick uppenbarligen inte.
Partiet som ska vara för företagande har lyckats göra motsatsen och väljer att blir en lila röra istället. 
Partiet moderaterna har, om man tittar på allt jag har skrivit genom åren, skapat sitt nuvarande partiprogram på riksplan utifrån de tankar de ville få mig utesluten för från början.
Nu kallar de dem sina egna.

Mina idéer poppar fortfarande fram hela tiden, men de spar jag tills tiden är kommen.
Hur jag än lägger fram dem så kommer någon att ta dem och kalla sina och ge mig skit för dem, men jag har som tur var denna blogg då. Den är jobbig.
Medias artiklar är också jobbiga, för de visar ju att jag redan har fått uppmärksamhet för det.

Vad roligt att min idé om ett Returum i Sölvesborg nu blir verklighet men synd att man inte tog tillvara på den fungerande verksamhet som fanns genom Jobbklotet.
De hade inte bara öppet någon timme på fredagarna.