söndag 30 juni 2024

Rätten att få hjälp?

Ditt hemland står i lågor och du väljer att fly.
Lågorna kan se olika ut beroende på vilket land du flyr från, men det är krig, svält, fattigdom eller regeringen som gör att du tappar hoppet och väljer Sverige.
Sverige är motsatsen, även om många inte tänker på det. Här har man rätt att tycka och tänka vad man vill.
Rätt att uttrycka sig.
Det finns både rättigheter och skyldigheter men många känner främst till sina rättigheter och glömmer skyldigheterna.

Du valde Sverige, men din familj är kvar i hemlandet.
Jag förstår att det känns hemskt.
Jag förstår att det känns fruktansvärt.
MEN, jag anser inte att det är Sveriges skyldighet att hjälpa allt och alla.
Om du som flytt till Sverige för att få lugn och ro, väljer att åka tillbaka till det du flydde från för att besöka någon eller göra något, så bör du själv förstå att Sveriges ekonomi inte kan läggas på att få hem dig.

Mängden människor som väljer att åka tillbaka till det de flytt ifrån ökar. De åker på semester och vill sedan tillbaka till Sverige. Om de då blir tagna i hemlandet så bör alla förstå att Sverige som land inte kan ansvara för alla dessa individer.
Jag förstår UDs avrådan i detta.
Självklart kan man då inte tvinga människor att stanna i Sverige för vill de åka till Iran, som detta handlar om, så får de också stå sitt kast.
Blir de tagna så får de stå på egna ben.

Iran är ett land i fullständig tillbakagång där man gör en otrolig skillnad på könen. Västvärlden tjafsar om att man kan vara ett ”ickekön” mittemellan, men här nere respekteras bara män.
Män står över allt annat.
Kvinnor ska gömma sig, dölja sitt hår och om de protesterar så misshandlas de eller dödas.
Moralpoliser är tillbaka i landet och styr med järnhand.

Väljer man att åka hit, vilket jag kan förstå om man har sina gamla föräldrar eller barn kvar, så får man stå sitt kast. Man får väga om besöket är värt risken som finns. Jag förstår att det är fruktansvärt men svenska skattebetalare kan inte finansiera alla de människor som potentiellt skulle bli tillfångatagna.
Djalali ser jag som ett undantag då restriktionerna inte fanns på det sättet då, men reser man nu så får man helt enkelt skylla sig själv.
Du kommer inte få stöd eller hjälp från Sverige.