tisdag 23 juli 2024

Plugga för familjen eller resa?

Jag har hört att det tar fyra generationer att rasera rikedom. Jag vet inte om det stämmer, men jag tror absolut att det ligger någonting i det.
Den första generationer har ingenting och får kämpa för allting. Den andra generationen får det lite bättre då föräldrarna har kämpat, vilket sedan gör att deras barn i nästa generation får det ännu bättre.
Dessa träffar fortfarande sina mor eller farföräldrar som kan berätta om den fattigdom som de har upplevt.
Den fjärde generationen hinner inte träffa den första generationen och tappar förståelsen varifrån pengar kommer och blir dessutom bortskämda av sina föräldrar som vill unna barnen det de själv inte fick.
Fyra generationer kan stämma.

Statistik säger också att barn till akademiker har en större möjlighet och ofta väljer att plugga vidare. Jag har pluggat och fortsätter hela tiden att läsa, vilket barnen växer upp med. Jag köper böcker och har det som motvikt till all teknik som finns idag. De ska läsa.
Att kunna läsa och skriva är grunden för alla studier.
De behöver inte plugga vidare, men de ska jobba.
Det kommer helt enkelt inte finnas något alternativ och jag pushar att de ska plugga när de blir äldre genom att agera lärare även i hemmet. Sjukt trist för dem men förhoppningsvis förstår de i framtiden.
Jag vill att de ska klara sig och stå på egna ben!

Statistik visar nu att barn till svenska föräldrar inte pluggar utan majoriteten av dem som faktiskt studerar vidare och tar ut en examen är barn till invandrare. I klippet berättar de själv att det för dem är viktigt att studera för familjen. De vill visa att de har möjligheten och att de kan. 
Jättebra!
Låt dem allihop få stanna i Sverige.

Varför blir det då såhär?
Jag tror att det har med generationen att göra.
Barn till invandrare blir inte den fjärde generationen utan den andra och de kämpar för att ta sig upp. Barn i samma ålder, med ursvenska föräldrar, har inte samma motivation.
De vet att de klarar sig ändå.
De vill ha ett sabbatsår för att jobba, festa och resa.
Målet finns nog där men betydligt senare och man förlitar sig på att föräldrar löser det.

Det är många år sedan som jag hörde att föräldrar ringde och frågade om sommarjobb till sina barn. Barnen som ändå var sexton år klarade inte att ringa själv utan ville att mamma skulle sköta det..
Vilken framtid vi fostrar.

Måste man då plugga?
Absolut inte, men man ska jobba.
Vi är bra på olika saker och skolan är inte till för alla, men då måste man skaffa ett arbete och sköta sig.